روانشناسی رنگ در اصل همان چیزی است که باعث میشود مخاطب شما آنچه که شما میخواهید ببینید را ببیند. آنچه شما میخواهید احساس کند را حس کند و آن چه که شما میخواهید انجام دهد. این که چه رنگ هایی را انتخاب میکنید همچنین میتواند بر روی کاربری محتوای شما تاثیر گذار باشد. این که برای مثال محتوای شما قابل خواندن است یا نه؟ . در مجموع این ها همان چیز هایی هستند که اهمیت روانشناسی رنگ را برای موفقیت محتوای شما نشان میدهند.
در بازاریابی محتوا رنگ یک راهنمای احساسی/عاطفی است. در اقیانوس بازاریابی محتوا، رنگ میتواند به هرچه بیشتر برجسته شدن شما در دید و ذهن مخاطب کمک کند.
به هر حال، انتخاب رنگ های نامناسب بر روی پیام محتوای شما موثر است و میتواند آن را منفی کند. در انتخاب رنگ اشتباه کنید محتوای عالی شما و عملکرد شگفت انگیزتان به سادگی چند کلیک نادیده گرفته میشود. حتی ناسا نیز نگران انتخاب رنگ است. به اندازه ای این نگرانی جدی است که منابع رایگان برای کمک به کسانی غیر از طراحان برای انتخاب رنگ فراهم کرده.
پس از خواندن این مقاله از زیماپلاس، شما تئوری رنگ پایه و روانشناسی رنگ را فرا خواهید گرفت. و با استفاده از هر ابزار طراحی، میتوانید رنگ های مناسب مد نظرتان را به سادگی انتخاب کنید.
بیایید قبل از روانشناسی رنگ با تئوری رنگ پایه شروع کنیم
درک نحوه کارکرد روانشناسی رنگ و خود رنگ به عنوان یک واسطه، فقط برای هنرمندانی که تمام روز با رنگ و رنگدانه ها سروکار دارند نیست. هرکسی که نقشی در حرفه بازاریابی دارد باید اصول تئوری رنگ را درک کند. چرا که مهم نیست چه نقشی داشته باشید در نهایت شما از رنگ، بخصوص هنگام ارائه، در محتوای خود استفاده میکنید.
رنگ های اصلی (رنگ های اولیه)
رنگ های اصلی سه رنگ هستند که تمامی رنگ های دیگر از ترکیب این سه رنگ بدست میآید. این رنگ ها قرمز، آبی و زرد هستند. از این سه رنگ میتوان برای ساخت سطح بعدی رنگ ها استفاده کرد. به این سطح بعدی رنگ های ثانویه یا رنگ های فرعی میگویند.

البته وقتی صحبت از رنگ های اصلی میشود موارد استثنایی بسیاری وجود دارد که باید در نظر گرفت. اگر رنگ های اصلی و تئوری رنگ را در ارتباط با نور بررسی کنید. رنگ های اصلی شما سایان (فیروزه ای،Cyan) ، مجنتا (سرخابی، Magenta) و زرد خواهد بود. و همچنین نباید سیستم رنگی CMYK برای چاپ و سیستم رنگی RGB برای مانیتور ها را فراموش کنیم. و زمانی که در حال ساخت و مخلوط کردن رنگ ها هستیم مهم است که از چه رنگدانه ای برای بدست آوردن یک رنگ قرمز بخصوص استفاده میکنید تا رنگ جدیدی با آن بسازید. اما بیایید تا حد ممکن این برخورد ساده را حفظ کنیم و به همان زرد، قرمز، آبی بسنده کنیم.
رنگ های ثانویه(رنگ های فرعی)
رنگ های ثانویه به رنگ های بنفش، سبز و نارنجی گفته میشود. این رنگ ها با استفاده از رنگ های اصلی و ترکیب آن ها ساخته میشوند. اگر به چرخه رنگ نگاه کنید متوجه میشوید هر رنگ ثانویه در بین دو رنگ اصلی قرار دارد.
راهنمای ترکیب رنگ های اولیه برای بدست آوردن رنگ های ثانویه:
- قرمز+آبی= بنفش
- آبی+زرد= سبز
- قرمز+زرد= نارنجی

رنگ های ثالث( رنگ های دو اسمی)
رنگ های ثالث رنگ های ثانویه را یک قدم فراتر میبرند. به این رنگ ها، رنگ های “دو اسمی” مثل قرمز-بنفش، قرمز-نارنجی و زردسبز نیز گفته میشود.
این رنگ ها با تغییر نسبت دو رنگ و استفاده ی بیشتر از یک رنگ اصلی در ترکیب ساخته میشوند. در این ترکیب ما یک رنگ ثانویه ی حقیقی بدست نمیآوریم اما رنگی که بدست میآید هویت خود را دارد و در نهایت نزدیک به رنگ اصلی ای میشود که از آن بیشتر استفاده کردیم.

رنگ های خالص
رنگ های اولیه، ثانویه و ثالث بدون اضافه کردن رنگ هایی مثل سیاه، سفید و هر رنگ سوم رنگ خالص( یا اشبا شده) محسوب میشوند. این رنگ ها شدید، روشن و شاد هستند.
طبق اصول روانشناسی رنگ از این رنگ ها در اسباب بازی های کودکان، دکوراسیون مهدکودک و لباس های تابستانی استفاده میشود.
تینت (Tint)
وقتی به یک رنگ خالص سفید اضافه کنیم، تینت بدست میآید. به این رنگ ها رنگ پاستل نیز گفته میشود. این نوع رنگ ها از رنگ های خالص روشن تر و رنگ پریده تر هستند و مثل رنگ های خالص شدت زیادی ندارند. بازه تینت ها از کمی سفید تر از رنگ خالص تا تقریبا سفید میتواند باشد.
سایه ها(Shades)
وقتی به یک رنگ خالص سیاه اضافه کنیم، سایه ای از آن رنگ میسازیم. سایه ها از رنگ خالص تیره تر و محو تر هستند و به اندازه ی رنگ خالص روشنایی ندارند. دامنه سایه ها از کمی تاریک تر تا تقریبا سیاه میتواند باشد.
تُن ها(Tones)
زمانی که خاکستری (ترکیب سیاه و سفید) به یک رنگ خالص اضافه شود، یک تُن ساخته میشود. گاها وقتی کسی میگوید تُن این رنگ را باید کمی پایین بیاورید. معنی اش این است که رنگ زیادی شدت دارد و باید کمی از شدت آن کم کرد.
اضافه کردن ترکیبی از سیاه و سفید به سرعت از شدت رنگ کم میکند.
دایره رنگ کامل
حالا با تمام چیز هایی که تا اینجای مقاله خواندید. میتوانیم به شما یک دایره رنگ کامل را نشان دهیم. دایره ای که رنگ های اولیه،ثانویه و ثالث به همراه تینت ها، سایه ها و تُن هایشان وجود دارند. در تصویر زیر میتوانید ببینید که تمام این ها چطور کنار هم قرار میگیرند.
رنگ های سرد همگی در سمت راست دایره در میان آبی ها و سبز ها هستند. رنگ های گرم در سمت چپ دایره در میان زرد ها و قرمز ها هستند.
حالا که تئوری رنگ و دایره رنگ را درک میکنید. میتوانید از آن برای روانشناسی رنگ و استفاده ی هدفمند از رنگ ها در بازاریابی محتوای خود بپردازید.
استفاده صحیح از کنتراست (تضاد، Contrast) به همراه رنگ
وقتی بحث به تکنیک های رنگی میرسد. استفاده از کنتراست اهمیت زیادی دارد. و معمولا کنتراست یکی از مسائلی است که باعث بحث های میان مشتری و طراح میشوند.
کنتراست چگونگی متمایز شدن یک رنگ از دیگر رنگ ها است. کنتراست باعث میشود متن یا آبجکت ها، قابل تشخیص از تصویر یا رنگ های زمینه شوند. کنتراست بالا زمانی است که رنگ ها به آسانی از یکدیگر تفکیک میشوند و تشخیص داده میشوند. کنتراست پایین زمانیست که این تشخیص و تفکیک سخت تر است.
به یاد داشته باشید کنتراست بسیار مهم است
گاها مردم فکر میکنند که استفاده از دو رنگ متفاوت کنتراست ایجاد میکند. این موضوع حقیقت ندارد. ممکن است که شما دو رنگ کاملا متفاوت داشته باشید اما تُن آن ها یک سان باشد بنابر این هیچ کنتراستی بین آن ها وجود ندارد. برای تست کردن کنتراست کافیست تا رنگ هایتان را تبدیل به طیف خاکستری( سیاه و سفید) کنید تا متوجه میزان کنتراست آن ها شوید.

کنتراست بالا، کنتراست پایین
شکل خالص رنگ ها، تفاوت های ذاتی در میزان روشنی و تاریک بودن آن ها دارند.
به عنوان مثال، زرد روشن است در حالی که آبی تیره تر از زرد است. زرد و نارنجی با اینکه دورنگ متفاوت از هم هستند کنتراست کمی دارند. هنگامی که رنگ های مختلف تُن یکسانی دارند (همانطور که قبلا در همین مقاله راجب آن گفتیم)، کنتراست زیادی نخواهند داشت. زمانی که میخواهیم در مورد کنتراست تصمیم گیری کنیم انتخاب دو رنگ متفاوت کافی نیست.
استفاده از کنتراست بالا و پایین
به طور کلی، کنتراست بالا بهترین انتخاب برای محتوای مهم است. زیرا به راحتی دیده و خوانده میشود. تیره روی روشن یا روشن روی تیره برای خواندن آسان ترین است. شاید جذاب یا هیجان انگیز نباشد اما قابل خواندن است.
به یاد داشته باشید!
اگر همه چیز کنتراست بالا باشد هیچ چیز برجسته نمیشود. و چشم بعد از مدتی خسته میشود. برای مثال میتوانید به زمینه ی سیاه با متن سبز روشن فکر کنید.
طراحان اغلب استایل های کنتراست پایین را ترجیح میدهند. طراحان به زیبایی و زیبا بنظر رسیدن همه چیز علاقه مندند. اما زیبایی همیشه برای خوانایی بهترین انتخاب نیست. ترکیب رنگ های نزدیک با تُن های شبیه به هم بسیار محبوب هستند و درحالی که به طرز ظریفی جذابیت دارند اما عموما خواندن آن ها دشوار است.
یک نکته مهم : سعی کنید تا تعادل بین ترکیب های رنگی زیبا و خوانایی را برای وضوح مطلوب در تصاویر خود پیدا کنید.
به منظور استفاده از رنگ های مشابه، در حالی که کنتراست مورد نظر خود را بدست میآورید. یک ترکیب رنگی با استفاده از رنگ های مکمل و مشابه بسازید. رنگ های مشابه و مکمل چیست؟ به خواندن ادامه دهید…
انتخاب ترکیب رنگی
دایره رنگ میتواند در انتخاب ترکیب رنگ های مختلف کمک بسیاری کند. چه بخواهید آبجکت های UI خود را طراحی کنید. یا اگر بخواهید رنگ مناسبی برای اینفوگرافیک و طراحی هرچیزی انتخاب کنید. دایره رنگ بسیار موثر است.
ساده نگه داشتن ترکیبات رنگی نیز در طولانی مدت به شما کمک میکند.
مقاله ای از دانشگاه ترونتو با بررسی استفاده ی کاربران Adobe Kuler نشان داده است که بیشتر افراد ترکیب رنگ های ساده را که به دو الی سه رنگ مورد علاقه ی شان متکی است را بیشتر میپسندند.
مردم سادگی را دوست دارند. اگر نیازی به تفسیر محتوای شما از طریق رنگ های مختلف نباشد، درک مطلب شما آسان تر میشود. و به یاد داشته باشید، طبق چیزی که ما از روانشناسی رنگ میدانیم هر رنگ معنی خود را دارد. بنابر این هر رنگ میتوان چیزی به محتوای شما اضافه، یا از آن کم کند.
رنگ های زیاد باعث ایجاد پیامی گیج کننده میشوند. بنابر این چگونه آن دو یا سه رنگ را انتخاب میکنید؟ چرخ رنگ میتواند به شما کمک کند.
استفاده از رنگ های مکمل (مخالف)
استفاده از رنگ های مکمل باعث برجسته شدن چیز های مختلف میشود.
رنگ های مکمل همان رنگ های “مخالف” هستند. آن ها در دایره ی رنگ روبه روی یکدیگر هستند. این به این معنیست که رنگی که در ترکیب خود ندارند دقیقا رنگ روبه رویی است.
آن ها از نظر موقعیتشان در دایره ی رنگ و از نظر رنگی برعکس یکدیگر هستند و به دلیل این مخالف بودن و تفاوت نوعی تنش بصری ایجاد میکنند.
حتی ممکن است که تا الآن متوجه شده باشید که در لباس های ورزشی تیم های مختلف از رنگ های مکمل استفاده میکنند. از فوتبال گرفته تا بسکتبال و هاکی، رنگ های مخالف برخی از بهترین ترکیب رنگی ها را میسازند.



رنگ های مخالف جذاب هستند!
هنگامی که چشم انسان یک نقاشی میبیند که در آن از انواع سبز استفاده شده، کوچک ترین لکه قرمز بسیار خود را نشان میدهد. چرا؟
چون قرمز رنگ مخالف رنگ سبز است. وقتی چشم به حجم زیادی از یک رنگ نگاه میکند، نیاز به رنگ مخالف برای یک وقفه ی بصری دارد. استفاده از رنگ های مکمل ساده ترین راه ممکن برای برجسته سازی چیزی است. از این ترکیب با احتباط استفاده کنید تا محتوای شما از نظر بصری آزار دهنده نباشد.
شما نیاز به 50 درصد نارنجی و 50 درصد آبی ندارید. زیرا در این حالت هیچکدام از رنگ ها بر دیگری پیشی نمیگیرد پس رنگ اصلی درکار نیست. چنین استفاده ای برای چشم بیننده ناخوشایند است.
یک نکته ی مهم: یک رنگ خالص را به عنوان رنگ اصلی خود انتخاب کنید و سپس آن را با مکمل خود حدود نسبت 7:3 برجسته کنید. این نوع کنار هم قرار گرفتن رنگ ها هم ترکیب رنگی زیبایی را فراهم میکند هم برای بیننده وقفه بصری مورد نیاز را ایجاد میکند.
بیایید به عنوان مثال به هوم پیج CoSchedule نگاه کنیم. چه میبینیم؟
این صفحه عمدتا آبی است. اما مهم ترین دکمه در این صفحه “Get Started Free Now” است که به رنگ نارنجی است. نارنجی رنگ مخالف آبی است. و در صفحه ای که بیشتر آن از رنگ آبی تشکیل شده، چشمان شما نارنجی را سریع تر از هر رنگی تشخیص میدهد. همچنین رنگ نارنجی ای که استفاده شده در کنتراست با رنگ آبی تیره است تا از نظر بصری بیشتر دیده شود.
در نظر گرفتن کور رنگی
قرمز و سبز، دو رنگ مکمل، یک مشکل بخصوص دارند. برخی از افراد کور رنگی دارند که باعث میشود نتوانند تفاوت بین طیف های رنگی خاصی را تشخیص دهند. قرمز و سبز یک ترکیب مشکل ساز است. رنگ هایی که مقدار زیادی قرمز یا سبز دارند نیز از این جریان مستثنی نیستند. آیا میدانستید رنگ آبی فیس بوک به دلیل کور رنگی قرمز-سبز مارک زاکربرگ میباشد؟ او طیف آبی را بهتر از هر رنگی تشخیص میدهد.

مثال فوق سه نوع کور رنگی را نشان میدهد: Deuteranope ، protanope و tritanope. همچون مارک زاکربرگ که رنگ آبی را بهتر از هر رنگی تشخیص میدهد، جای تعجب نیست که چرا آبی یکی از محبوب ترین رنگ هاست. این رنگ حتی برای افرادی که کور رنگی دارند قابل تشخیص است.
برای کمک به افراد دچار کور رنگی در هنگام استفاده از رنگ های مکمل، به یاد داشته باشید که باید از کنتراست بالا استفاده کنید. سعی کنید هرگز از رنگ به عنوان منبع واحد انتقال اطلاعات استفاده نکنید. تا حد امکان در نمودار ها و اینفوگرافیک ها از متن نیز استفاده کنید.
کنتراست بالا و استفاده از متن به شما این اطمینان را میدهد که حتی در صورت وجود کور رنگی در مخاطب، محتوای بصری شما هم خواندنی و هم لذت بخش خواهد بود.
استفاده از رنگ های نیمه مکمل
اگر میخواهید بجای دو رنگ از سه رنگ استفاده کنید، استفاده از طرح رنگ های نیمه مکمل روشی برای استفاده از قدرت رنگ های مکمل با استفاده از سه رنگ میباشد. برای استفاده از این روش، یک رنگ را به عنوان رنگ پایه انتخاب میکنیم و دو رنگ را در مجاور آن به عنوان رنگ های مکمل انتخاب میکنید.
به عنوان مثال، اگر ما بخواهیم رنگ سبز را به عنوان رنگ اصلی خود انتخاب کنیم، میتوانیم به خانه ی رو به روی این رنگ در دایره رنگ نگاه کنیم. رنگ مکمل سبز همانطور که قبل تر گفتیم قرمز است. اما برای بدست آوردن طرح رنگی نیمه مکمل بجای رنگ قرمز، ما نارنجی-قرمز و قرمز-بنفش را انتخاب میکنیم. حالا ما یک طرح رنگی با استفاده از رنگ های نیمه مکمل داریم.

طرح رنگی بدست آمده از رنگ های نیمه مکمل، به اندازه ی رنگ های مکمل کشش ایجاد نمیکند. اما همچنان از نظر بصری برای چشم بیننده هیجان انگیز است. همچنین استفاده از رنگ های نیمه مکمل، سطح تنوع جدیدی به طرح رنگی شما میافزاید که میتواند به روشی سیار پویا و معنی دار به کار برده شود.
استفاده از رنگ های هم خانواده
رنگ های مشابه روی دایره ی رنگ کنار هم هستند. این رنگ ها “هم خانواده” هستند. خانواده ای از رنگ ها که تصاویری دلپذیر و زیبا را ایجاد میکنند. این رنگ ها در تضاد، مخالف یا پر تنش نیستند. همچنین این رنگ ها برجسته تر از یکدیگر نیستند. رنگ های مشابه میتوانند محتوای بصری ظریف و زیبایی را بسازند، اما ممکن است برای پررنگ کردن چیزی بخصوص، نیاز به استفاده از یک رنگ مکمل داشته باشید.
استفاده از تک رنگ ها
رتک رنگ (Monochromatic Color) به معنی یک رنگ واحد به همراه تمامی تینت ها، سایه ها و تنالیته ی همان رنگ میباشد.این نوع رنگ حتی از رنگ های هم خانواده نیز لطیف تر هستند. زیرا پالت رنگی تک رنگ تنها بر اساس یک رنگ میباشد. رنگ های تک رنگ وقتی با یک رنگ مکمل واحد جفت شوند بسیار عالی عمل میکنند.
بیشتر طراحان، هنگام استفاده از رنگ های مکمل، مجموعه ای غنی از رنگ های تک رنگ را با یک رنگ مکمل واحد ست میکنند.
استفاده از مثلث، مستطیل و مربع
ایجاد ترکیبات رنگی که مرز های قدرت مکمل های ضد هم و رنگ های هم خانواده مربوط به هم و پالت های تک رنگ را جا به جا کند اصلا سخت نیست. تنها چیزی که نیاز دارید یک مثلث،مستطیل و مربع است.

مثلث (Triad): ترکیب رنگی است که از سه رنگ ساخته شده و در محیط دایره رنگ، فاصله ی برابری از هم دارند.
مستطیل(Tetradic): ترکیب رنگی است که از چهار رنگ تشکیل شده. این چهار رنگ دو جفت رنگ مکمل هستند.
مربع: این ترکیب رنگ گونه ی میانی بین مثلث و مستطیل است. از چهار رنگ که دو جفت رنگ مکمل هستند تشکیل شده که در محیط دایره رنگ باهم فاصله ی برابری دارند.
اگر دقت نکنید این سه ترکیب میتوانند از نظر بصری بسیار شلوغ شوند و چشم بیننده را خسته کنند. بهترین نوع استفاده از این رنگ ها، استفاده از یک رنگ به عنوان رنگ غالب و سایر موارد برای برجسته سازی مطالب است. ترکیب مثلث به خصوص پر جنب و جوش است. سه عدد “پایدار” است و استفاده از سه رنگ از نظر بصری از صبات بالایی برخوردار است.
روانشناسی رنگ ها در بازاریابی
رنگ ابزاری اساسی است زیرا در نحوه تفکر و رفتار ما تاثیر دارد. رنگ چشم ما را به جایی که باید نگاه کنیم، کاری که باید بکنیم حتی تفسیر و برداشت ما را هدایت میکند. رنگ محتوارا در مضمون قرار میدهد. به ما کمک میکند تا تشخیص دهیم چه چیزی مهم است و چه چیز هایی اهمیت کمتری دارند. به همین دلیل شما به عنوان یک بازاریاب محتوا باید بدانید هررنگ برای مردم چه معنا و مفهومی دارد.
در حالی که روانشناسی رنگ درطول زمان مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته، تاثیر روانشناختی رنگ ها هنوز به طور متوسط نسبی است.
همه ما واکنش های یکسانی نسبت به رنگ های یکسان نشان نمیدهیم، زیرا همه ما تجربه های قبلی بخصوصی با رنگ ها در رویداد های مهم زندگی (که گاها مربوط به فرد میشود)، قرهنگ ها، و خاطراتمان داریم. با این حال چند کلیت درمورد چگونگی واکنش مردم به رنگ ها وجود دارد و این همان چیزیست که ما در ادامه میخواهیم بررسی کنیم.
روانشناسی رنگ قرمز
قرمز رنگی قدرتمند و پویاست که چه برای نشان دادن محبت و عشق، چه برای نشان دادن وحشت، ترس و بقاT نیاز های جسمی مارا نشان میدهد. . قرمز همچنین یک رنگ انرژی زا است که میتواند دوستی و قدرت را به تصویر بکشد. اما همچنین میتواندحس های مختلفی را بسته به مضمون مورد استفاده همچون پرخاشگری را در بیننده تحریک کند.
به طور کلی، اگر میخواهید حضوری قدرتمند داشته باشید یا سریع توجه کسی را جلب کنید، رنگ قرمز رنگ اصلی شماست. فقط به یاد داشته باشید که از آن کم استفاده کنید تا احساسات منفی ای را در اطرافیان خود بیدار نکنید.
روانشناسی رنگ نارنجی
نارنجی معنای روانشناختی بسیار جالبی دارد زیرا ترکیبی ازقدرت و انرژی قرمز با ویژگی دوستانه و سرگرم کننده بودن رنگ زرد است. این ترکیب باعث میشود تا رنگ نارنجی نشاندهنده ی آسایش ما در گرما، غذا و سرپناه باشد. این رنگ تحریک کننده ی اشتها میباشد پس اگر گرسنه هستید مراقب رنگ نارنجی باشید.
نارنجی همچنین به عنوان رنگ انگیزه، مثبت نگری و شوق زندگی شناخته میشود. به طور کلی رنگ نارنجی برای ایجاد حس راحتی در مواقع دشوار و ایجاد حس خوشحالی یا آزادی در محتوای بصری شما بسیار مناسب است.
روانشناسی رنگ زرد
زرد مظهر شادی، خوشبختی، نشاط، خوشبینی و هرچیز مثبتی است که فکرش را کنید. هرچیز که شاد باشد تقریبا همیشه زرد است. طول موج رنگ زرد به طور بخصوصی طولانی است و باعث میشود یکی از قوی ترین معنی های روانشناختی را داشته باشد در حالی که تشخیص آن، از نظر بصری برای چشمان ما بسیار ساده است. زرد اولین رنگی است که نوزادان به آن عکس العمل نشان میدهند.
وقتی که نیاز دارید به کسی روحیه بدهید، اعتماد به نفس او را افزایش دهید یا الهام بخش باشید، از رنگ زرد استفاده کنید. با این حال، از استفاده بیش از حد رنگ زرد خوددرای کنید زیرا این رنگ همچنین بخاطر ایجاد حساسیت در بیننده در زمینه هایی مثل عزت نفس، ترس یا اضطراب شناخته میشود. تعادل مقدار مناسب رنگ زرد را پیدا کنید تا به جای بالا بردن روحیه ی بیننده آن را کم نکنید.
روانشناسی رنگ سبز
سیز رنگ تعادل و هماهنگی است. رنگ سبز شفافیت بیشتری به حس ما نسبت به درست و غلط میدهد زیرا رنگ سبز شامل تعادل منطقی و عاطفی است. سبز یکی از رنگ هایی است که در طبیعت به وفور دیده میشود که زندگی، آرامش و ثبات را منعکس میکند. این رنگ همچنین نماد رشد، چه رشد فیزیکی گیاهان یا رشد درامد و ثروت میباشد.
به طور کلی اگر به دنبال به تصویر کشیدن سلامتی، آرامش و از بین بردن استرس هستید، رنگ سبز رنگ شماست. گرچه سبز جنبه های منفی جزیی همچون تملک گرایی و مادی گرایی دارد، اما تاثیرات مثبت آن بیشتر از سایر رنگ ها است.
روانشناسی رنگ آبی
رنگ آبی بخاطر حس اعتماد و اطمینان ای که در بیننده ایجاد میکند شناخته میشود. این رنگ نشان دهنده ی قابل اعتماد بودن، مسئولیت پذیری است و همچنین میتواند ذهن بیننده را تسکین دهد. به همین دلیل رنگ آبی یکی از محبوب ترین رنگ های جهان است.
برخلاف رنگ قرمز، آبی بیشتر از اینکه جنبه های فیزیکی داشته باشد، بیشتر باعث یک واکنش ذهنی در بیننده میشود که میتواند استرس را دور کند، آرام شویم و بهترین حالت ممکن از یک موقعیت بخصوص را تصور کنیم. متاسفانه رنگ آبی یکی از رنگ هایی است که چشم م دیر تر از همه میبیند و درصورت استفاده زیاد میتواند حس فاصله، سردی یا غیر دوستانه ای را در بیننده ایجاد کند.
به طور کلی، رنگ آبی رنگ دوست داشتنی ای است که میتواند در ایجاد روابط، به ویژه در بازاریابی، احساس آرامش و اعتماد به نفس ایجاد کند.
روانشناسی رنگ بنفش
رنگ بنفش بیشتر به خاطر قوه تخیل و معنویت شناخته میشود. این رنگ از نظر روانشناسی رنگ، قدرت و انرژی رنگ قرمز، به همراه ثبات و قابلیت اطمینان رنگ آبی را دارد، که از این رنگ یک تعادل تمام عیار بین جنبه های روحی و جسمی میسازد. رنگ بنفش اغلب برای ناشن دادن تجمل، وفاداری، شهامت، رمز و راز و جادو استفاده میشود.
این رنگ بسیار جذاب است زیرا آرامش میبخشد اما فضای راز آمیز و ایره های جدید را نیز فراهم میکند. به همین علت خلاقیت اغلب با رنگ بنفش در ارتباط است. هنگام استفاده از رنگ بنفش از استفاده مداوم آن خودداری کنید زیرا به همراه به پرواز دراوردن افکار بیننده، میتواند باعث درن نگری یا حواسپرتی بیش از حد شود.
روانشناسی رنگ صورتی
رنگ صورتی نسخه ملایم و کمرنگ قرمز است که حس ترحم و عشق بی قید و شرط را در بیننده ایجاد میکند. گرچه این رنگ بسیار فیزیکی است، اما بیشتر از این که یک محرک باشد آرامش بخش است. و همین ویژگی باعث میشود تا این رنگ مناسب درک، مراقبت و پرورش نیازمندان باشد.
صورتی نماد امید است. همچنین این رنگ به عنوان رنگی بسیار رمانتیک شناخته شده است. زیرا نمادی از همدلی و احساسات است. اگر از رنگ صورتی زیاد استفاده شود میتواند بسیار خسته کننده باشد. یا نشانگر کمبود قدرت و عدم بلوغ را نشان دهد. به طور کلی، رنگ صورتی اگر به درستی استفاده شود. میتواند گزینه ی مناسبی در کنار رنگ قرمز باشد.
روانشناسی رنگ قهوه ای
رنگ قهوه ای، اگرچه شاید از نظر بصری جذاب ترین رنگ نباشد، اما از نظر روانشناسی رنگ، نشانه ی برجسته ای از ساختار مستحکم، امنیت و محافظت است. این صفات منعکس کننده ی خانواده، دوستان و دارایی های مادی باشد. رنگ قهوه ای احساس پشتیبانی مداوم را القا میکند.
همچنین، قهوه ای در عین حال که رنگی جدی است شدت زیادی ندارد و در مواردی که استفاده از سیاه بسیار شدید است میتوانید از این رنگ استفاده کنید. ضعف رنگ قهوه ای این است که ثبات زیادی دارد، و میتواند قابل پیشبینی و خسته کننده باشد. به طور کلی، در صورت لزوم از این رنگ استفاده کنید، اما بیش از حد به آن اتکا نکنید.
رنگ طلایی بسته به هر فرهنگ معانی مختلفی دارد. در سراسر جهان، رنگ طلایی به طور مداوم نشانی از جذابیت، اعتماد به نفس، تجمل و ثروت است. همچنین میتواند حس هایی همچون دوستی، فراوانی و شکوفایی را منتقل کند که به طور طبیعی جذاب باشد. گرچه استفاده بیش از حد از رنگ طلایی میتواند، حس خودخواهی، خود برحق بینی و غرور را القا کند. درست مثل رنگ های قهوه ای وسیاه، سعی کنید از رنگ طلایی برای برجسته سازی بیشتر در کمترین میزان استفاده کنید.
رنگ سیاه رنگ ظرافت، جدیت، کنترل و استقلال است. همچنین میتواند نشان دهنده ی شر، رمز و راز، افسردگی و حتی مرگ باشد. سیاه رنگ بسیار ساکنی است که به دلیل وجود هیچگونه رنگ، کاملا فاقد هرگونه نور میباشد. رنگ سیاه تمایل به پنهان شدن، کنترل و جدا ماندن از دیگران است. به همین دلیل رنگ سیاه یک رنگ عالی برای کنتراست بالا و خوانایی آسان است. از آنجایی که این رنگ بسیار قدرتمند است، استفاده ی بیش از حد آن میتواند منجر به القای حس غم و اندوه و به طور کلی احساسات و عواطف منفی شود. بنابر این از این رنگ بیشتر از کلیت بصری محتوا، در متون خود استفاده کنید.
رنگ سفید رنگی کامل و خالص است که این کمال و خلوص، آن را به نمونه ی بینقصی از پاکی، بیگناهی، پاکیزگی و آرامش تبدیل میکند. رنگ سفید همچنین میتواند نماد آغاز جدید باشد، چراکه صفحه ای خالی ارائه میکند و باعث ایجاد الهام برا ایده های جدید میشود. از آنجا که رنگ سفید تعامل یکسانی با تمام رنگ ها دارد میتواند معانی مختلفی را منعکس کند که برابری قوی ترین معنی ممکن است. سفید یک رنگ عالی برای سادگی، ایده پردازی و پاکیزگی است. با این حال از استفاده ی بیش از حد از رنگ سفید خود داری کنید زیرا میتواند احساساتی همچون انزوا، تنهایی و پوچی را منتقل کند.
یافته های علمی درمورد رنگ ها
رنگ های روشن
فابر بیرن( Faber Birren)، محقق رنگ قرن بیستم و نویسنده کتاب روانشناسی رنگ و رنگ درمانی(Color Psychology And Color Therapy) ، نکته جالبی را در مورد گروه های عمومی رنگ کشف کرد.
وی دریافت که نور روشن و رنگ های روشن باعث فعالیت های فیزیکی میشوند، در حالی که رنگ های ملایم و عمیق تر، کار های بصری و ذهنی را بهتر ارتقا میدهند. وی همچنین کشف کرد که رنگ قرمز سیستم عصبی مارا تحریک میکند. درحالی که رنگ آبی آن را آرام میکند. قرمز و رنگ های مرتبط به آن همچنین باعث شد تا مردم گذر زمان را بیشتر از حد واقعی حدس بزنند. درحالی که با رنگ های سرد تر مانند آبی و سبز این نتایج در مورد زمان برعکس بودند.
این به این معنی است که:
- رنگ های روشن فعالیت فیزیکی را بهبود میدهند اما باعث میشوند گذر زمان کند تر بنظر برسد.
- رنگ های سرد تر و لطیف تر برای فعالیت ذهنی بهتر هستند و باعث میشوند گذر زمان سریع تر حس شود.
رنگ ها در فرهنگ ها
رنگ همچنین در فرهنگ های مختلف میتواند معنای متفاوتی داشته باشد. طبق یافته های جو هالوک (Joe Hallock) محقق اهل سیاتل، اسکیمو ها از 17 کلمه برای رنگ سفید استفاده میکنند که در شرایط مختلف برای توصیف برف استفاده میشوند. این درحالیست که برای توصیف رنگ سفید در ناحیه شمال غربی آمریکا فقط 4 یا 5 کلمه برای توصیف رنگ سفید وجود دارد.
هر فرهنگ، درک متفاوتی از رنگ ها دارد. رنگ در دین، سیاست، رسم و رسوم و هنر در هر فرهنگ نقش دارد. فرهنگ بر روی ادراک جمعیت پیرو خود نسبت به معانی عمیق تر رنگ ها تاثیر کستقیم دارد. حتی مضمونی که شما در آن از رنگ استفاده میکنید بر معنایی که رنگ منعکس میکند تاثیر میگذارد. به عنوان مثال، در کشور هندوستان، رنگ قرمز به معنای خلوص است، درحالی که در ایالات متحده آمریکا همین رنگ نشاندهنده ی شور اشتیاق و تعطیلات بخصوصی است.
رابطه رنگ ها با کلمات
در یک نظرسنجی از مردم خواسته شد تا رنگی که با کلمات خاص مرتبط هستند انتخاب کنند.
- اعتماد: بیشتر افراد رنگ آبی(34%) و پس از آن سفید(21%) و سبز(11%) را انتخاب کردند.
- امنیت: رنگ آبی بیشترین میزان(28%)، پس از آن سیاه(16%) و سبز (12%) قرار گرفت.
- سرعت: قرمزدر این مورد مورد علاقه اکثریت بود (76%)
- ارزانی: نارنجی اول(26%) و پس از آن زرد(22%) و قهوه ای(13%) است.
- کیفیت بالا: سیاه انتخاب اکثریت(43%) و آبی انتخاب درصد کمتری(20%) بود.
- فناوری پیشرفته: با نتیجه ای تقریبا برابر سیاه انتخاب برتر(26%) و آبی و خاکستری انتخاب دوم مردم(هردو23%) بودند.
- قابل اطمینان بودن: آبی محبوب ترین رنگ در این زمینه(43%) و سیاه بعد از آن(24%) بود.
- شجاعت: بیشتر مردم رنگ بنفش(29%)، و بعد از آن قرمز(28%) و در نهایت آبی را(22%) انتخاب کردند.
- ترس و وحشت: قرمز انتخاب اول مردم(41%) و سیاه پس از آن(38%) انتخاب دوم بود.
- سرگرمی: انتخاب اول مردم نارنجی(28%)، به دنبال آن رنگ زرد(26%) و بعد بنفش(17%) بود.
در تصویر زیر میتوانید نمودار نتایج نظر سنجی را مشاهده کنید:
آبی به طور واضح، رنگی است که مردم به آن کشش و تمایل دارند. اما بیش از این نمیتوان چیزی گفت.
بسته به مضمون محتوای شما، رنگ سیاه میتواند به معنای کیفیت بالا و اعتماد باشد، یا به معنی ترس و وحشت است. یک رنگ به تنهایی نمیتواند منعکس کننده ی یک حس یا معنی باشد، رنگ ها با محتوای شما احاطه میشوند، انتخاب رنگ درست میتوانید معنی و حس مورد نظر شمارا به سطوح بالا تری ببرد.
تمایل به رنگ های مختلف بر اساس جنسیت
با گردآوری نتایج بسیاری از مطالعات مختلف، وبلاگ Kissmetrics یک اینفوگرافیک فوق العاده در مورد چگونگی تجربه و واکنش زنان و مردان به رنگ بدست آورد. زنان و مردان ترجیحات رنگی متفاوتی دارند.

طبق هر دو وبلاگ Kissmetrics و Hallock:
- آبی رنگ مورد پسند مردان(57%) و زنان(35%) است، گرچه این رنگ بیشتر مورد پسند مردان واقع شده.
- مردان بیشتر از رنگ نارنجی بیزارند، در حالی که رنگی که زنان از آن خوششان نمیآید نارنجی است.
- رنگ هایی که مورد پسند نبودند همچنین تحت عنوان “ارزان” و “کم ارزش” دیده شدند.
- مردان تحمل بالاتری نسبت به رنگ های آکروماتیک (به عنوان مثال سایه های خاکستری) دارند.
- زنان تینت هارا ترجیح میدهند اما مردان علاقه به رنگ های خالص و سایه دار نشان داده اند.
- اکثر مردان(56%) و زنان (76%) به طور کلی رنگ های سرد را ترجیح میدهند.
- نارنجی و زرد با بالا رفتن سن در هر دو جنس محبوبیت خود را از دست میدهند.
زنان به طور کلی قادر به تشخیص رنگ های بیشتری از مردان هستند. آنها بیشتر از مردان از تفاوت های جزئی رنگ در یک محدوده رنگی آگاه هستند.
این ممکن است توضیح دهد که چرا مردان به سادگی رنگ آبی را، آبی مینامند. درحالی که زنان آبی سرولو، آبی آسمانی، آبی دریایی، فیروزه ای و انواع مختلفی از آبی را میبینند. شاید این مسئله ترکیبی از توانایی دیدن و تشخیص رنگ ها با تمایز بیشتر و در نظر گرفتن ارزش نامگذاری برای توصیف عمیق تر باشد. شاید مردان میتوانند راحت تر پالت های رنگی بدون رنگ یا با رنگ های روشن را تحمل کنند زیرا به اندازه زنان نسبت به تفاوت ها و طبیعت ظریف رنگ حساس نیستند.
این برای شما به چه معناست؟
خب، مخاطبان شما بیشتر مرد هستند یا زن؟ آنها در چه سنی هستند؟ رنگ هایی که در بازاریابی محتوای خود استفاده میکنید این مخاطب را جذب یا دفع میکند؟ به طور خاص اگر مخاطبان شما خانم هستند، باید با دقت رنگ هایی را انتخاب کنید که خیلی سخیف نباشند. اگر کالایی لوکس میفروشید، باید از استفاده از رنگ هایی که ارزان به نظر میرسند خودداری کنید.
اینفوگرافیک رنگ و احساسات خلقی
چند درک کلی از معنای رنگ های خاص برای نمونه ای از اقشار مختلف مردم وجود دارد که نشان میدهد هر رنگ منعکس کننده ی احساسات منفی و مثبت است.
رنگ و شناخته شدن برند
نحوه رفتار افراد در هنگام دیدن یک رنگ تاثیر مستقیمی روی برخورد آن ها با برند شما و تبدیل آن ها دارد. آیا آن ها روی Call to action شما کلیک میکنند؟ آیا گرافیک پاپ آپ شما خوانده میشود؟ آیا متوجه باکس اشتراک ایمیل میشوند؟
طبق موسسه تحقیقات رنگ، افراد در کمتر از 90 ثانیه محتوای شمارا قضاوت میکنند. و این قضاوت تا 90% تحت تاثیر رنگ هایی است که مخاطب میبیند. نیل پاتل (Niel Patel) وبلاگ نویس، اثبات بیشتری درباره ی چگونگی تاثیر رنگ ها بر نرخ تبدیل مخاطبین شما ارائه میدهد. نتایج وی نشان میدهد که 85% از مصرف کنندگان تصمیمات خرید خود را بر اساس رنگ میگیرند. تبلیغات تمام رنگی در مجلات 26% بیشتر از تبلیغات سیاه و سفید قدیمی شناخته میشوند.
در حقیقت، رنگ به افراد کمک میکند تا نشان تجاری شما را تا 80% راحت تر و سریع تر تشخیص دهند. این مسئله بسیار مهم است که رنگ خود را با دقت انتخاب کنید و به آن پایبند باشید.

وقتی زمان آن میرسد که اشخاص روی یک دکمه کلیک کنند یا ثبت نام کنند، مسئله این نیست که کدام رنگ به طرز معجزه آسایی هر بار نتیجه ی مورد نظر (کلیک یا ثبت نام) حاصل شود. این مسئله درمورد رنگ های منفعل و فعال، کنتراست بالا و پایین و رنگ های مخالف است. مانند مثال وبسایت CoSchedule که دکمه نارنجی از رنگ آبی متمایز بود.
مسئله این است که کدام رنگ در آزمون و خطا بهترین نتیجه را برای شما حاصل کرده است.
آزمون و خطای بهترین رنگ ها
در وبسایت CoSchedule از ترکیب نارنجی و آبی استفاده شده. ترکیب رنگ نارنجی و آب یک ترکیب قدرتمند است. از نظر کور رنگی کاملا ایمن است و به عنوان یک ترکیب توسط افراد مختلف از اقشار مختلف بارها تحسین و پذیرفته شده.
اما آیا فقط انتخاب یک ترکیب عالی کافی است؟
اصلا اینطور نیست. شما باید بدانید که چگونه از آن رنگ ها به صورت جداگانه استفاده کنید. بیایید به عنوان مثال به CoSchedule و تبلیغات فیسبوک آن نگاه کنیم. آن ها طی سال گذشته چند طرح ایجاد کردند. برخی با زمینه آبی و برخی دیگر با زمینه نارنجی.

تبلیغاتی که در آن ها از رنگ نارنجی استفاده شده بود کلیک های بیشتری از تبلیغات با زمینه ی آبی دریافت کردند. هرچند منطقی است. فیسبوک را ببینید. محیط این رسانه عمدتا آبی است. بنابر این تصویری که زمینه ی نارنجی داشت بیشتر از تصویری که زمینه ی آن آبی بود دیده شد.
این به این معنی نیست که حتما باید از رنگ نارنجی استفاده کنید. این بدان معنی است که این وبسایت دو رنگ مختلف خود را امتحان کرده و به این نتیجه رسیده اند که نارنجی عملکرد بهتری دارد.
البته این عملکرد بهتر رنگ نارنجی در محیط آبی فیسبوک بدست آمده. ممکن است شبکه های اجتماعی مختلف بخاطر ساختار یا رنگ غالب خود، رنگ دیگری در آن ها نتیجه ی بهتری بگیرد. بنابر این مطمئن شوید که موارد مختلف را امتحان میکنید.
آن چه در فیسبوک نتیجه ی مورد نظر را حاصل میکند ممکن است با توییتر متفاوت باشد. باید خودتان بفهمید که آیای دکمه ی قرمز شما بیشتر چشم ربایی میکند یا دکمه سبز شما. رنگ باقی محیط صفحه، محتوای شما، و جایگذاری آبجکت ها نتیجه ی بدست آمده ی شمارا از آنچه شخص دیگری بدست آورده متفاوت میکند.
اکنون شما متخصص روانشناسی رنگ هستید!
به طور کلی مطالعه از نظر تئوری و روانشناسی بسیار جذاب است.
از نیوتن، گوته، ایتن، هرینگ، یانگ هلمهولتز، بیرن یا مولر (بله، در طول تاریخ نظریه های بسیاری درمورد رنگ وجود داشته است)، دایره رنگ بارها و بارها در نظرگرفته شده و دوباره مورد بررسی قرارگرفته. تاثیری که رنگ بر ما و رفتارمان دارد به طور مکرر مورد مطالعه قرار گرفته است.
وقتی نوبت به انتخاب رنگ میرسد، باید تست کنید. شما نمیتوانید بدون ایجاد آزمایشات فکری A/B بفهمید و درک کنید که مخاطبان شما در محتوا و طرح شما چگونه به رنگ های شما پاسخ میدهند. تا بتوانید مشخص کنید کدام ترکیبات و چیدمان بیشترین میزان هدایت و بازدید را در محتوای شما ایجاد میکند.