هنرآکادمی

چگونه در فتوشاپ GIF متحرک بسازیم

چگونه در فتوشاپ GIF متحرک بسازیم

قالب تبادل گرافیک[1] (GIF) یک فایل تصویری فشرده است که امکان متحرک‌سازی را به وجود می‎آورد. راه‌های زیادی برای طراحیGIF وجود دارد ولی در این بین فتوشاپ برنامه‌ای سریع و آسان است که ابزارهایی را برای دستکاری تصویر و متحرک‌سازی آن در اختیار دارد.

درست مشابه با متحرک‌سازی کلاسیک، GIF متحرک از رشته‎ای از تصاویر ثابت تشکیل شده که به شکلی متوالی به نمایش درمی‎آیند. هدف از این کار ایجاد نوعی حرکت است. یک GIF را از اینترنت پیدا کرده و آن را به درون فتوشاپ بکشید. به این طریق، فریم‎های مجزایی را خواهید دید که با هم تصویر متحرک را شکل می‌دهند. این فریم‌ها همان چیزی هستند که می‎خواهیم در این برنامه آموزشی تولید کنیم. هدف اصلی ساخت یک GIF تبلیغاتی قدرتمند و فوق العاده برای نمایش روی بنر است.

در ادامه به نحوه ساخت GIF متحرک در فتوشاپ می‌پردازیم.

مرحله 1: تنظیم ابعاد و رزولوشن فایل فتوشاپ

از قبل خصوصیات سند خود را تنظیم کنید. حتی اگر هدفتان تنها خلق یک GIF قابل اشتراک برای دوستانتان در رسانه‌های اجتماعی باشد، در صورتی‌که اندازه عکس‌ها یا ویدئو اندازه سند شما را مشخص سازد، در این صورت امکان دارد که فایل اصلی بزرگ‎تر از میزان مورد نیاز باشد. این کار باعث کاهش کیفیت GIF می‌شود. درکل، اندازه‌ای بین 600 تا 800 پیکسل برای تصویری مربعی مناسب است.

ابعاد، رزولوشن و حالت رنگ فایل فتوشاپ را تنظیم کنید.

ابعاد

برای این پروژه، بر روی یک GIF تبلیغاتی بنری کار می‌کنیم. این GIF دارای اصولی استاندارد برای تعیین اندازه است. طرح‌بندی 300x 700 را انتخاب می‌کنیم. مطمئن شوید که واحدهای اندازه گیری به پیکسل باشند.

Set up the dimensions, resolution, and color mode of your Photoshop document

رزولوشن

برای کوچک ماندن اندازه فایل تا حد ممکن، رزولوشن 150 مناسب است. در آغاز کار رزولوشن 300 را انتخاب کردم چون می‌دانم که این GIF به این اندازه نخواهد بود. مطمئن شوید که واحدها به صورت پیکسل در اینچ باشند.

حالت رنگ

در نهایت، GIF های متحرک برای صفحه نمایش ساخته می‌شوند، بنابراین حالت رنگ را بر روی رنگ RGB تنظیم کنید. با فشار بر روی دکمه خلق (Create)، سند جدید باز می‌شود.

فایل> اسکریپت‌ها > بارگذاری فایل‌ها درون دسته

عبارت جستجو (Browse) را انتخاب کنید، تصاویر مورد نظر را پیدا کنید، در صورت نیاز آنها را تراز کرده و بر روی کلمه OK کلیک کنید.

مرحله 2 : ایمپورت کردن تصاویر به Photoshop

File > Scripts > Load Files into Stack

 

Select Browse, find your images, align them if you need to, and click OK

ساخت GIF از تصاویر ثابت

به بخش “فایل > اسکریپت‎ها > بارگذاری فایل‎ها به درون دسته” رفته و عبارت جستجو (Browse) را در پنجره “بارگذاری لایه‌ها” (Load Layers) انتخاب کنید. این کار باعث می‌شود تا پنجره “یابنده/ جستجوگر” (Finder/Explorer) باز شود. در این پنجره امکان جستجو و انتخاب فایل‎های مورد نیاز وجود دارد. پس از پایان کار، ابتدا بر روی عبارت Open و سپس عبارت OK در پنجره بعدی کلیک کنید. با این کار فایل‌ها به درون سندی مجزا انتقال پیدا می‌کنند. در این سند جدید، امکان انتخاب تمامی لایه‎ها و کشیدن آنها به درون سند اولیه وجود دارد.

ساخت GIF از ویدئو

اگر یک ویدئو را به GIF تبدیل می‌کنید، به قسمت “فایل > واردسازی > فریم‎های ویدئو به لایه‎ها” بروید.

مرحله 3: بازکردن پنجره تایملاین

Window > Timeline
Set up the timeline window for a frame animation

به بخش “Window > Timeline” بروید. این کار باعث می‌شود تا پنلی در یک سوم پایینی صفحه نمایش پدیدار شود. در مرکز پنل، بر روی فلش کلیک کنید تا منوی کرکره‌ای باز شود. سپس بخش “Create Frame Animation” را انتخاب کنید.

مرحله 4: تبدیل لایه‌ها به فریم

اگر تصاویر ثابت از قبل آماده شده باشند، بر روی تصویر منوی همبرگری در خط زمانی کلیک کرده و بخش “Make Frames from Layers را انتخاب کنید.

فریم اول شما تنظیم شده و از تمامی لایه‌های آشکار سند تشکیل شده است (این یعنی اینکه آشکاربودن لایه، یا همان نماد چشم، روشن است). در این لحظه باید خط زمانی را با چندین فریم پر کنید تا اینکه حرکت مورد نظر شبیه‌سازی شود. دو راه برای انجام این کار وجود دارد: واردکردن فریم‌های آماده شده یا خلق مجدد انیمیشن در فتوشاپ. این بخش اولین سناریو را پوشش می‌دهد.

اگر از قبل تصاویر ثابت و متوالی را آماده کرده‎اید (یا اینکه بر روی فریم‌های ویدئویی کار می‌کنید، “یعنی مرحله 2”)، بر روی منوی همبرگری در گوشه سمت راست بالای پنل خط زمانی کلیک کنید. عبارت “Make Frames From Layers” را انتخاب کنید. در این حالت، خط زمانی از فریم‎های لایه‎ها پر می‎شود.

مرحله 5: تکثیر فریم‎ها برای خلق انیمیشن

در زیر تایملاین، پنل ابزارها وجود دارد که حاوی تنظیم حلقه (loop setting)، دکمه مرور (preview button) و دکمه تکثیر فریم (duplicate frame) است.

اگر از قبل تصاویر ثابت را تنظیم نکردید یا نیاز به تنظیم بخش‌هایی از انیمیشن تولیدی در مرحله 4 دارید، امکان ساخت انیمیشن به صورت دستی و فریم به فریم وجود دارد (کاری که خودم شخصاً انجام می‌دهم). برای این کار، آخرین فریم را در خط زمانی تکثیر کنید (بر روی آیکون صفحه علامت خورده در پنل ابزارها زیر خط زمانی کلیک کنید). سپس تغییرات مورد نیاز را بر روی تصویر اعمال کرده و همین روند را تکرار کنید.

برای مثال، انیمیشن من در مورد یک عینک آفتابی است که از بالای سر بر روی چشم‌های فرد مورد نظر سر می‎خورد. برای انجام این کار، فریم را تکثیر می‌کنم، عینک آفتابی را چند پیکسل پایین‎تر می‎آورم (پی بردن به تعداد این پیکسل‌ها به آزمون و خطا نیاز دارد) و سپس این فرآیند را تا رسیدن به حدود پانزده فریم تکرار می‌کنم. در نهایت عینک آفتابی در محل مورد نظر خواهد بود و یک انیمیشن با حرکت نرم رو به پایین تولید می‌شود.


مرحله 6: تنظیم زمان تاخیر هر فریم

تایمر تاخیر در پایین هر فریم قابل مشاهده است (زمان به ثانیه با فلش کرکره‌ای در کنارش).

بر روی فلش کلیک کرده و از منوی ظاهرشده، مقدار زمان نمایش فریم بر روی صفحه نمایش را انتخاب کنید.

تنظیم مدت زمان در پایین هر فریم وجود دارد.

شما می‎توانید مدت هر فریم یا چند فریم را با هم با انتخاب تمامی فریم‌ها با کمک منوی کرکره‌ای مشخص کنید.

نکته: وجود تعداد زیادی فریم با تاخیرهای کم اهمیت زیادی در ساخت انیمیشن‌های روان و نرمال دارد، حال آنکه تعداد کمتری فریم با تاخیرهای طولانی باعث ایجاد وقفه و آهستگی در حرکت انیمیشن می‌شود.

مرحله 7: تنظیم تعداد بار پخش انیمیشن

تنظیم حلقه پخش انیمیشن هم در پنل ابزارها در زیر خط زمانی قرار دارد. امکان تنظیم پخش دائمی، یکباره یا چندباره انیمیشن وجود دارد.

مرحله 8: مرور و تکرار انیمیشن

دکمه پخش در پنل ابزار در پنجره خط زمانی، امکان مرور انیمیشن را به وجود می‌آورد. از این قابلیت برای اطمینان از باورپذیری و روند حرکتی درست انیمیشن استفاده کنید. اگر این طور نیست، سعی کنید تاخیر موجود را اصلاح کنید یا اینکه تا رسیدن به نتیجه دلخواه، تعداد بیشتری فریم اضافه کنید. از طرف دیگر، این مرحله زمان خوبی برای کاهش تعداد فریم‌ها تا حد ممکن است به طوریکه بدون از بین بردن روند حرکتی انیمیشن، اندازه فایل به کم‌ترین حد ممکن خواهد رسید.

مرحله 9: انتقال سند فتوشاپ به صورت یک GIF

File > Export > Save for Web (Legacy)

اول از همه، حتما سند فتوشاپ خودتان را ذخیره کنید!

وقتی آماده انتقال GIF نهایی شدید، به بخش “فایل > انتقال > ذخیره برای وب” بروید. (نکته: اگر از نسخه قدیمی‌تر فتوشاپ استفاده می‌کنید، مسیر ذخیره به صورت “فایل > ذخیره برای وب > دستگاه‌ها” خواهد بود). این کار با نمایش پنجره انتقال همراه خواهد بود.

گزینه‌های زیادی در این قسمت وجود دارد ولی ما به تنها چند مورد نیاز داریم. اولاً، مطمئن شوید که فایل با فرمت GIF در کادر کرکره‌ای در سمت راست بالا تنظیم می‌شود. بقیه گزینه‌های موجود اختیاری هستند ولی کارایی زیادی برای تولید فایلی با حجم کم دارند. در ادامه این گزینه‌ها بررسی می‌شوند.

تنظیم اندازه فایل

هدف اصلی در این گزینه‌ها، کم‌کردن اندازه فایل از طریق کاهش میزان جزئیات GIF بدون قربانی‌کردن کیفیت تصویر است. به خاطر داشته باشید که اندازه بزرگ فایل باعث کندشدن زمان بارگزاری آن می‌شود. این مسئله مشکل بزرگی برای اهداف بازاریابی به شمار می‎رود، برای نمونه تبلیغات بنری، چون بیننده منتظر محتوای تبلیغ نمانده و اصلاً وقتش را برای بارگذاری تصویر تلف نمی‌کند. هدفتان تولید فایلی با حجم 1 مگابایت باشد. یک فایل 5 مگابایتی در اکثر وب سایت‌ها پخش می‌شود ولی به سرعت پردازش بیشتری نیاز است. اندازه فایل GIF در سمت چپ پایین در پنل مرور تصویر قابل مشاهده است.

تنظیماتی در پنجره “ذخیره برای وب” وجود دارد که باید به آنها توجه کنید.

کاهش اطلاعات رنگ

اطلاعات رنگ غیرضروری، بزرگ‌ترین مقصر در افزایش اندازه فایل است. برای کاهش این اطلاعات، تعداد کل رنگ‌ها را در کادر کرکره‌ای با عنوان “رنگ‎ها” تنظیم کرده میزان ترکیب نقاط رنگی (ترکیب پیکسل‌ها برای ایجاد سایه‌ای بی نقص و یکدست) را کاهش دهید. در حین اعمال تغییرات، برای پی بردن به تغییر میزان رزولوشن تصویر، حواستان به تصویر GIF در سمت چپ صفحه نمایش باشد.

تبدیل به sRGB

sRGB یا “RGB استاندارد” دارای گستره محدودتری از رنگ‌ها در مقایسه با Adobe RGB است، بنابراین حتما به آن توجه داشته باشید.

ذخیره

پس از رضایت از میزان رزولوشن و اندازه فایل، بر کلمه ذخیره در انتهای پنجره کلیک کنید. برای اطمینان از درست بودن تمامی جزئیات، امکان مرور GIF نهایی با کشیدن آن به درون کادر URL جستجوگر وجود دارد.

مرحله 10: به اشتراک گذاری GIF فتوشاپی نهایی

در این نقطه کارتان تمام شده- GIF نهایی شما آماده به اشتراک‌گذاری در سرتاسر اینترنت است. حالا که مهارت‌های مورد نیاز برای تولید انیمیشن‎های ساده فتوشاپی از ویدئوها و تصاویر ثابت را به دست آوردید، توانایی تبدیل‌سازی هرچیزی به فرمت GIF را دارید!

با وجود کارایی این روش برای تولید GIF های سریع و سرگرم‌کننده، تولید GIF برای اهداف تخصصی به ثبات و تخصص بیشتری نسبت به تبلیغ مسخره من برای عینک آفتابی نیاز دارد. یادگیری نحوه کار با نرم افزار آسان است ولی انیمیشن یک شکل هنری گول‌زننده است که به تمرین و تخصص نیاز دارد. وقتی آماده ساخت بازی GIF خود شدید، حتماً از یک متخصص کمک بگیرید.

[1] Graphics Interchange Format

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *