هنرآکادمی

راهنمای بافت (texture) در طراحی گرافیک

راهنمای بافت (texture) در طراحی گرافیک

در حال حاضر طراحی گرافیکی در زمینه‌های بسیار زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. طراحان پیشرو با اجتناب از توهمات سه بعدی و در عوض تمرکز بر روی اشکال و خطوط برجسته که در مناطق رنگی برجسته و بدون تعدیل ارائه شده اند، با این شرایط جدید سازگار شده اند. آیا این به معنای پایان بافت (تکسچر) در طراحی گرافیک است؟ خیر.

برعکس، اهمیت بافت در طراحی گرافیک بیشتر نیز شده است و هر جزء کیفی دیگری را نیز تقویت می‌کند. رویکرد قدیمی trompe l’oeil نیز به طور کامل کاربرد خود را از دست نداده است. ابزارهای جدید به بافت توهمی اجازه داده‌اند تا پیچیده‌تر شوند. اکنون جایگاه آن در دنیای طراحی کوچکتر است، اما همچنان از اهمیت بالایی برخوردارند.

اما دقیقا منظور از بافت در طراحی گرافیک دقیقاً چیست؟ ما درباره رسانه‌ای دو بعدی صحبت می‌کنیم. پس می‌توانیم با بررسی سه نوع بافت رایج امروزی به این سؤال پاسخ دهیم: بافت واقعی، بافت در عکس‌ها و بافت شبیه‌سازی شده.

  1. بافت واقعی در طراحی گرافیک

این دسته به محصولات طراحی گرافیکی اشاره دارد که می توانند جلوه های بافت سه بعدی واقعی را در خود جای دهند. معمولاً به اقلام کاغذی مانند جلد کتاب، کارت ویزیت و برچسب محصول محدود می شود.

بافت جلد کتاب

راهنمای بافت (texture) در طراحی گرافیک

کلمه “بافت” از کلمه لاتین textura به معنای “بافندگی” گرفته شده است. مفهوم پارچه در این اصطلاح بسیار مهم است. بنابراین، علاوه بر لباس‌ها و ملیله‌ها، شاید هیچ محصولی طراحی بهتر از کتاب‌ها، که جلدهای سخت پارچه‌ای دارند نمی‌واند مفهوم بافت را به‌خوبی نشان دهد. همانطور که در جلد ویکتوریایی نشان داده شده در پایین سمت چپ می‌بینید.

امروزه طراحان جلد کتاب همچنان از بافت جلدهای سخت پارچه‌ای استفاده می‌کنند (پایین، بالا سمت راست). با کتاب‌های جلد نرم، طراحان می‌توانند بافت را به شکل حروف برجسته معرفی کنند (پایین، پایین سمت راست).

بافت کارت بازرگانی

راهنمای بافت (texture) در طراحی گرافیک

هر کس که فیلم American Psycho را دیده باشد می‌داند که نه تنها ظاهر، بلکه احساس یک کارت نیز مهم است. بافت در اینجا می‌تواند اطلاعات کلیدی در مورد وضعیت اجتماعی و سلیقه مالک را منتقل کند (حداقل طبق گفته پاتریک بیتمن).

برای دستیابی به بافت جالب در کارت ویزیت، طراحان می توانند از کاغذ مخصوص با ضخامت و دانه های مختلف استفاده کنند. آنها همچنین می‌توانند از تکنیک‌هایی مانند برجسته‌سازی استفاده کنند – قالب‌گیری یا مهر زدن روی سطح به طوری که برخی از عناصر فرورفته یا برجسته باشند. چاپ حروف یک روش رایج برای دستیابی به چنین اشکالی می‌باشد.

بافت برچسب ها

راهنمای بافت (texture) در طراحی گرافیک

نوشابه و به خصوص برچسب های نوشیدنی نیز مثالهای خوبی برای بافت هستند. وقتی مشتری یک بطری نوشیدنی بخرد، اغلب آن را از بدنه اش، جایی که برچسب دارد برمی دارد. برچسبی که بافت خوبی داشته باشد، ظرافتی را منتقل می کند که طراحی بصری به تنهایی نمی تواند.

کاغذ دانه دار و نقش برجسته در اینجا نیز به خوبی کار می کند. برچسب‌هایی که در پایین نشان داده شده‌اند به خوبی اثرات برجسته‌سازی مثبت را در عکس سمت چپ و برجسته‌سازی منفی را در عکس میانی نشان می‌دهند. در همین حال، برچسب سمت راست از تکنیکی استفاده می‌کند که منحصر به لیبل‌ها است: از یک چسب آجدار استفاده می‌کند که منجر به برجستگی‌های ظریف روی برچسب و حس خاصی به آن می‌دهد.

  1. بافت عکس در طراحی گرافیک

اکنون قرار است راجع‌ به بافت‌ در عکاسی صحبت کنیم که شامل کاغذ و پارچه نمی‌شوند، مانند  وب سایت ها، پوسترها، طرح بندی مجلات و غیره. در این موارد ممکن است ایجاد بافت واقعی امکان‌پذیر نباشد، اما همیشه می‌توان با اجازه دادن به عکس‌های صحنه‌های به ویژه بافت سنگین، بافت را برانگیخت.

بافت در طراحی وب سایت ها

راهنمای بافت (texture) در طراحی گرافیک

صفحات وب سایت مکانی عالی برای نمایش هنر عکاسی هستند. طراحان باهوش مانند Poco People، ، گرافیک های مسطح را روی عکس می پوشانند و بافت سنگینی ایجاد می‌کنند. چنین صحنه‌های طبیعی فوق‌العاده‌اند: زمین‌های پوشیده از برف و صخره‌، حس لامسه را به بیننده منتقل می‌کنند.

بافت طراحی چاپ

در صفحه چاپ شده می توانید از عکس هایی با رزولوشن بسیار بالا استفاده کنید. تضاد اطلاعات بصری با بافت بسیار بالا و فرم های طراحی مسطح زیبا، مانند عناصر تایپوگرافی، همیشه یک استراتژی برنده است. مثال پایین یک حرکت سودآور و آسان در این زمینه است که از تضاد رنگ و همچنین تضادهای بافتی برای تأثیرگذاری عالی استفاده می کند.

بافت چهره ها

راهنمای بافت (texture) در طراحی گرافیک

علاوه بر مناظر، شاید هیچ سوژه عکاسی به اندازه چهره انسان بافت و تکسچر را منتقل نکند. طراحان مجلات در این زمینه استاد هستند؛ برای مثال، در جلد مجله Esquire در تصویر پایین می بینید که یک بروس ویلیس سرسخت را نشان می دهد.

در همین حال، پوسترهای پایین سمت راست و چپ نمونه‌های عالی از نحوه پیوستن یک سوژه انسانی به طراحی صاف و عناصر تایپوگرافی هستند.

بافت درجلوه های تایپوگرافی

در نمونه‌های پایین از عکس‌هایی با بافت طبیعی – یعنی شاخ و برگ و گاومیش کوهان دار امریکایی – استفاده شده است تا تایپوگرافی‌هایی شیک و عناصر مینیمالیستی و هندسی را به نمایش بگذارند.

  1. بافت شبیه سازی شده (Simulated texture) در طراحی گرافیک

هنگامی که طراحان گرافیک از ابزارهای پیچیده، به ویژه ابزارهای دیجیتال، برای تثبیت ظاهر و احساس بافت های واقعی بدون الگوبرداری از عکس استفاده می کنند، به این عمل شبیه‌سازی بافت می‌گویند. بافت شبیه سازی شده جایگاه برجسته ای سابق را ندارد.

با این حال، انواع بیشتری از شبیه‌سازی‌ها نسبت به آنچه انتظار دارید وجود دارد؛ برای مثال، نوع توهمی که البته فقط به این دلیل استفاده می‌شود که روشی سرگرم‌کننده برای طراحان برای نشان دادن مهارت‌های فنی هستند.

پوشش ها (Overlays)

بافت شبیه سازی شده (Simulated texture) در طراحی گرافیک

در واقع دو عنصر برای بافتها وجود دارد: سه بعدی بودن و “احساس” که به ویژگی های دانه دانه بودن فرم اشاره دارد. در دنیای واقعی این دو هرگز از هم جدا نمی‌شوند، اما در طراحی چنین کاری ممکن است. یکی از راه‌های انتقال عنصر سه‌بعدی بدون پرداختن به «احساس»، از طریق همپوشانی است.

تمام تصاویر بالا این تصور را ایجاد می کنند که چندین لایه متوالی به فضا باز می گردد. این یکی از انواع بافت است که طراحان اهمیت کافی بدان نمی‌دهند.

شبیه سازی ها (Simulations)

هیچ یک از طراحی‌های بالا مبتنی بر عکس نیست. پارچه طرح دار پشت حرف A در بالا سمت چپ به طور کامل توسط یک طراح با استفاده از ابزارهای دیجیتال طراحی شده است. همین امر در مورد شکل دایره‌مانندی که از ورق کاغذعبور کرده و حرف A رنگی در سمت چپ نیز صدق می کند. همه این تصاویر دارای بافتی غنی هستند و هیچ یک با واقعیت ارتباط مستقیم ندارند.

نوشته ی بافت دار (Textured type)

تایپوگرافی معمولی چیزی را شبیه سازی نمی کند. حروف نمادهای انتزاعی هستند که محتوای زبانی خاصی را نشان می دهند.

تایپوگراف‌ها در سال‌های اخیر، به‌ویژه با ظهور ابزارهای دیجیتال انواع جالب‌تری از تایپ ها را به کار گرفته‌اند. تصویر بالا سمت چپ، طرحی extreme اما عادی به شمار می‌رود. فونت بالا سمت راست، به نام «کانیون»، اثر Man Farin، کمی متعادل‌تر است. حروف حاوی اطلاعاتی است که از مناظر به دست آمده است.

اسکئومورفیسم (Skeuomorphism)

اسکئومورفیسم (Skeuomorphism)

Skeuomorphism به تصاویر دو بعدی اطلاق می شود که سعی در شبیه سازی اشیاء سه بعدی از طریق جلوه های trompe l’oeil دارند. در زمانی نه چندان دور، ازین سبک در سیستم عامل iOS اپل و نمادهای آن استفاده زیادی می‌شد. اما اکنون همگی از طراحی صاف (flat design) استفاده می‌کنند . همانطور که در مثال‌های بالا می‌بینید Skeuomorphism، در دوره خود اوج طراحی بافت به‌شمار می‌رفت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *