سلسه مراتب بصری در طراحی گرفیک (Visual Hierarchy) چیست؟ سلسله مراتب بصری روشی برای ساماندهی عناصر گرافیکی ترکیببندی به ترتیب اهمیت، جهت ایجاد یک نظم بصری میباشد که در واقع مهمترین اطلاعاتی است که اولین بار در طراحی میبینیم.
میانگین زمانی که افراد صرف تماشای هر طراحی می کنند 8 ثانیه است، به همین دلیل است که سلسله مراتب بصری از اهمیت بالایی برخوردار است و باید این را در هنگام ایجاد یک طرح و ساختار در نظر داشته باشیم. همچنین بایستی همه عناصر را بسته به اهمیت به شکلی صحیح سازماندهی کرده تا مهمترین اطلاعات را به بیننده بدهیم.
99 واژه طراحی و دیزاین که باید بدانید
-
اندازه و مقیاس (Size and Scale)
مقیاس و تناسب به عنوان عناصر طراحی، به اندازه یک عنصر در قیاس با عنصر دیگر اشاره دارد. اندازه و مقیاس یکی از اصول اصلی طراحی گرافیک است و می تواند بر معنای طراحی تأثیر گذاشته و به بیننده کمک کند تا به راحتی مهم ترین عناصر طراحی را شناسایی کرده و بر روی اطلاعات اصلی تمرکز کند.
-
رنگ و کنتراست (Color and contrast)
یکی دیگر از سلسه مراتب بصری در طراحی، رنگ و کنتراست است. رنگ و کنتراست یکی از عناصر کلیدی در طراحی گرافیک است و از آن جهت جلب توجه بیننده به عناصر گرافیکی خاص از طریق پالت های رنگی متضاد استفاده میشود که در آن مهمترین عناصر از رنگ روشن تری استفاده می کنند.
-
سلسله مراتب تایپوگرافی (Typographic Hierarchy)
سلسله مراتب تایپوگرافی در طراحی گرافیک سیستمی است که جهت سازماندهی بصری با استفاده از تایپوگرافی به ترتیب اهمیت اطلاعات استفاده می شود. در اینجا عنوان متن، مهمترین عنصر است و بزرگتر از بدنه اصلی متن میباشد. این جریان به بیننده کمک کرده تا عنوان اصلی را به راحتی تشخیص دهد.
-
فاصله گذاری و فضا (Spacing)
فاصلهگذاری و فضا در سلسله مراتب بصری برای دادن فضای بیشتری برای تنفس به تمامی عناصر گرافیکی در طراحی استفاده میشود و این کار سبب میشود که بیننده اشیاء موجود در طراحی را راحتتر شناسایی کرده و آنها را بر اساس اهمیت مرتب سازد.
-
مجاورت (Proximity) در سلسه مراتب بصری
مجاورت یکی از اصول اولیه طراحی گرافیک است و طبق قوانین مجاورت در سلسله مراتب بصری، چیزهای مرتبط باید به هم نزدیکتر باشند و چیزهایی که رابطهای با هم ندارند باید دورتر از یکدیگر قرار گیرند.
-
تراز (Alignment) در سلسه مراتب بصری
تراز به قرار دادن عناصر گرافیکی و متن در صفحه اشاره دارد که با ترکیببندی همخوانی داشته باشد. تراز به شما کمک می کند تا عناصر طراحی خود را سازماندهی کرده و یک ارتباط بصری ایجاد کنید. این کار به بیننده کمک میکند تا مهم ترین اطلاعات طراحی را راحت تر تشخیص دهد و خوانایی متن را بهبود می بخشد.
-
تکرار (Repetition) در سلسه مراتب بصری
تکرار در طراحی گرافیک به فرآیند تکرار عناصر گرافیکی مختلف از طراحی شما و قراردادن آنها در ترکیببندی آن گفته میشود تا ظاهر یکپارچه تری به آن ببخشد و سازگاری بیشتری به طرح شما بدهد.
-
خطوط هدایتگر (Leading lines) در سلسه مراتب بصری
یکی دیگر از سلسه مراتب بصری در طراحی، خطوط است. خطوط یکی از عناصر اساسی طراحی گرافیک میباشند؛ آنها نشانه هایی هستند که برای اتصال دو نقطه مختلف به هم استفاده می شوند. در سلسله مراتب بصری با استفاده از خطوط هدایتگر، چشم بیننده را هدایت کرده و توجه او را با استفاده از خطوط کنترل میکنیم.
-
قانون یک سوم (Rule of thirds)
قانون یک سوم در طراحی گرافیک یک تکنیک متداول است که در آن، طرح به سه ردیف و سه ستون تقسیم میشود. با انجام این تکنیک باید در جایی که خطوط عمودی و افقی به هم می رسند، نقطه تمرکز ترکیب بندی شما قرار گیرد. قانون یک سوم کمک می کند تا اثری چشمگیرتر برای بیننده خلق شود.
-
پرسپکتیو (Perspective)
پرسپکتیو در طراحی گرافیک به جلوه سه بعدی داده شده به یک تصویر مسطح به عنوان ترکیب طراحی اشاره دارد که طراحان می توانند از این تکنیک جهت ایجاد توهم عمق استفاده کنند. در سلسله مراتب بصری اشیاء نزدیکتر توجه بیشتری را جلب میکنند.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و به شما در جهت ایجاد پروژه های طراحی گرافیکی بهتر و تمرکز روی مهمترین عناصر طراحی کمک کند.