هنرآکادمی

طراحی گرافیک چیست؟ راهنمای گرافیک دیزاین برای مبتدیان

طراحی گرافیک چیست؟ راهنمای گرافیک دیزاین برای مبتدیان

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که واژه ی گرافیک، طراحی گرافیک یا گرافیک دیزاین (Graphic Design) را در موقعیت های مختلف در اشاره به موارد مختلف شنیده باشید. و حالا با یک سوال در ذهن خود به دنبال پاسخ آمده اید. طراحی گرافیک چیست؟

طبق ویکیپدیای انگلیسی طراحی گرافیک (Graphic Design) “هنر، حرفه و رشته ی دانشگاهی ای می‌باشد که فعالیت آن بر محور ارتباطات بصری است که به منظور انتقال پیام های بخصوصی به گروه های اجتماعی، با اهداف مشخصی صورت می‌گیرد.”

حال اگر بخواهیم به ریشه های طراحی گرافیک نگاهی کنیم به راحتی میتوانیم آن را موازی با وجود بشریت بدانیم، چرا که اگر به غارنوشته ها نگاه کنیم تصاویری می‌بینیم که وظیفه انتقال مفهومی را داشتند. یا مصریان باستان توسط هیروگلیف ها یک زبان نوشتاری کامل را توسط سمبل ها برای انتقال مفاهیم مختلف ساخته بودند.

واژه گرافیک دیزاین در دهه بیست میلادی در صنعت پرینت بوجود آمد. امروز با وجود پیشرفت تکنولوژی ما شاهد مفاهیم متنوعی برای توصیف طراحی گرافیک هستیم.

در ادامه با توجه به تعاریف جدید امروزی به جواب سوال “طراحی گرافیک چیست؟” خواهیم پرداخت.

99 واژه طراحی و دیزاین که باید بدانید

طراحی گرافیک چیست؟ راهنمای گرافیک دیزاین برای مبتدیان

طراحی گرافیک، ارتباط بصری موثر یک ایده یا محتوا

بیشتر مردم ذهنیت محوی نسبت به فعالیت های شخص طراح گرافیک دارند. آیا طراحان گرافیک اشخاصی هستند که برای کسب و کار های مختلف لوگو طراحی می‌کنند؟ یا عکس های مختلف را در فتوشاپ ترمیم میکنند؟ جواب بله می‌باشد. طراحان گرافیک این کار هارا انجام می‌دهند. اما این ها، تنها عناصری از یک جهان بزرگتر هستند.

طراحی گرافیک در زندگی روزمره

به اطراف خود نگاه کنید. از بسته بندی شیری که صبح می‌نوشید تا برند وسایل مختلف تا اسنپ گرفتن، تماما یا بخشی از آن ها مربوط به طراحی گرافیک است.

ادغام خلاقیت با استراتژی، ارتباطات با درک برند و زیبایی با منطق، طراحی به هرکجا که نگاه کنید وجود دارد، طراحی اهمیت بالایی دارد. فرصت های بیشماری برای طراحان گرافیک وجود دارد که اثر خودرا به جا بگذارند.

ارتباط برقرار کردن و طراحی گرافیک

مهارت های ارتباطی خوب یکی از مهارت های حیاتی هر طراح موفق است. این که تصاویر زیبا بسازید بد نیست، اما بخش مهمی از طراحی گرافیک قبل از دست به قلم شدن اتفاق می‌افتد. طراحان باید نیاز های مشتری را برطرف کنند و برای یک طراح یادگیری درست شنیدن مشتری، تحقیق، توسعه ی مفاهیم و پیدا کردن تعادل بین زیبایی و کاربرد بسیار حیاتی است.

همه چیز مفاهیم پایه است

تمامی آثاری که در جهان گرافیک خلق می‌شوند، بر روی پنج اصل طراحی گرافیک پایه گذاری شده. تعادل (Balance) برای ثبات و ساختار، ترتیب (Hierarchy) برای ساخت نظم و جهت دهی، تضاد (Contrast) برای ایجاد تاثیر و برجسته سازی بخش های مهم، تکرار (Repetition) برای حفظ استایل و قدزت بخشیدن به ساختار و ترازبندی (alignment) برای ساخت خروجی ای واضح و شفاف. شما میتوانید در آکادمی هنر بیشتر درباره ی مفاهیم پایه ی طراحی گرافیک بخوانید و بیاموزید.

12 اصل پایه ی طراحی گرافیک

طراحی گرافیک طراحی حس محور است

اگرچه کار کردن در عصر دیجیتال به معنی طراحی با نرم‌افزار های تعاملی است، طراحی گرافیک همچنان بر پایه ی اصول گذشته ی خود پا برجاست. اینکه بتوانید از اولین نگاه ارتباط مناسبی با مخاطب برقرار کنید حیاتی است. از این رو طراحی گرافیک با طراحی حس محور مطابق است.

به عنوان یک طراح گرافیک شما باید شناخت و تسلط خوبی بر فهم تئوری رنگ ها (Color Theory) داشته باشید. همچنین درک کنید که انتخاب طرح رنگ (Color Scheme) تا چه حدی تاثیر گذار و مهم می‌باشد.

انتخاب رنگ هایتان فقط نباید نوع سازمان را منعکس کند (برای مثال آبی مناسب فضای فعالیت های بانکی است)، بلکه باید توقعات کاربر را هم در نظر بگیرید(برای مثال میتوان به قرمز برای اخطار و سبز برای اعلان های ادامه ی پروسه اشاره کرد). همچنین شما باید با درنظر گرفتن هماهنگی عناصر به کار رفته با فضای کلی طرح دست به طراحی بزنید (برای مثال فونت های Sans-serif  برای ابراز هیجان و خوشحالی به کار می‌روند) و در نهایت باید کل طرح را یکپارچه کنید تا تمام اجزا و عناصر به کار رفته هماهنگ با یکدیگر کاربر را به همان سمتی هدایت کنند که شما (مشتری) میخواهید.

اما طراحی حس محور چیست؟

طراحی حس محور در اصل مفهوم چگونگی ساخت طرح هاییست که احساسات بخصوصی را در مخاطب تحریک کنند تا به ایجاد تجربه ای مثبت برای کاربر منجر شود.

طراحان تلاش می‌کنند تا با استفاده از  سه سطح از طراحی حسی، به کاربران تجربه ی مثبتی منتقل کنند.  سه سطح طراحی حسی عبارتند از:

طراحی احشایی، طراحی رفتاری و طراحی بازتابنده.

به طور خلاصه، تمام سه سطح طراحی احساسی که در بالا ذکر شد برای جذابیت محصول برای کاربران مهم هستند. طراحی احشایی به ظاهر یک محصول ، طراحی رفتاری به عملکرد محصول و طراحی بازتابنده به تاثیر طولانی مدت محصول مربوط هستند. وقتی این سه سطح از طراحی احساسی به طور مناسب ترکیب شوند، یک طراحی بی نقص خواهیم داشت.

انواع مختلف طراحی گرافیک

درحالی که طراحان گرافیک همگی از پنج اصول اساسی که به آنها اشاره کردیم برای ایجاد ارتباط تصویری استفاده می‌کنند. یک مسیر یا فرمول یکتا برای انجام این امر وجود ندارد، و این دلیلی برای وجود انواع طراحی گرافیک می‌باشد.

هرکدام از این زمینه های گرافیک دیزاین محدوده ی تخصص خود و مهارت های مورد نیاز خود را دارند. در ادامه به چند نوع مختلف از طراحی گرافیک اشاره خواهیم کرد.

طراحی گرافیک، شکل دهی بصری به تجربه مصرف کننده

واژه طراحی گرافیک دامنه وسیعی از فعالیت ها، از جمله طراحی لوگو را شامل می‌شود. طراحی گرافیک با این معنی مربوط به جذابیت بصری، زیبایی و بازاریابی می‌باشد. طراحان گرافیک بینندگان را با استفاده از تصاویر، رنگ ها و تایپوگرافی جذب می‌کنند.

به عنوان نمونه، طراحان گرافیک ای که در زمینه تجربه کاربر (User Experience; UX) کار می‌کنند. باید انتخاب هایی بر محوریت استایل داشته باشند، مثلا نحوه چیدمان متن و تصاویر را بر اساس راحتی و جذابیت استفاده از آن توسط یک انسان تنظیم کنند.

به این معنا که در این زمینه از طراحی گرافیک باید همه چیز را از دید مخاطب ببینید و در حالی که روی این موضوع تمرکز می‌کنید، دیزاین های زیبایی بسازید که بیشترین قابلیت استفاده را دارند.عناصر زیبایی باید هدفی را دنبال کنند. در زمینه ی UX، ما هنر برای هنر خلق نمی‌کنیم. به همین خاطر طراحان گرافیک باید دانش طراحی بصری داشته باشند.

زمانی که برای UX طراحی می‌کنید باید موارد زیر را درنظر بگیرید:

  • معماری اطلاعات طرح های تعاملی خود را در نظر داشته باشید تا از دسترسی پذیری محصول نهایی برای کاربران اطمینان حاصل کنید.
  • مهارت های طراحی گرافیکی خود را به کار ببرید تا محصولی بسازید که تمام و کمال تجربه کاربر را در نظر می‌گیرد، که این تجربه کاربر شامل قابلیت های پردازش تصویر از سمت کاربر می‌باشد.

طراحی گرافیک و رابط های کاربری (UI)

رابط کاربری (User Interface; UI) چگونگی تعاملات کاربر با یک دیوایس و یا اپلیکیشن می‌باشد. یوآی دیزاین پروسه ی طراحی رابط کاربری ای است که استفاده از ابزار ها و اپلیکیشن های مختلف را آسان تر کند و تجربه ای مناسب کاربر ارائه کند.

یک رابط کاربری شامل تمام چیزهایی می‌شود که کاربر با آنها تعامل دارد. این تعامل می‌تواند از طریق صفحه نمایش یا کیبورد و موس باشد. اما در زمینه ی طراحی گرافیک، طراحی رابط کاربری بر روی تجربیات بصری کاربر و طراحی عناصر گرافیکی برروی صفحه همچون دکمه ها، منوها، تعاملات کوچک و دیگر عناصر بصری تمرکز می‌کند. وظیفه ی طراح رابط کاربری این است که تعادل بین زیبایی و کاربرد های فنی را برقرار کند.

طراحان UI در طراحی اپلیکیشن های دسکتاپ، اپلیکیشن های موبایل، اپلیکیشن های برپایه ی وب و بازی های کامپیوتری تخصص پیدا میکنند. آن ها نزدیک به طراحان UX  و برنامه نویسان فعالیت می‌کنند.

طراحی گرافیک و هویت بصری

یک برند رابطه ی بین یک کسب و کار و یا سازمان با مخاطبین یا مشتری ها است. هویت یک برند، چگونگی نمایش و انتقال خصوصیات، تعیین کننده ی لحن و جوهره ی یک سازمان می‌باشد. همچنین هویت بصری شامل خاطرات و سوابق، تجربیات و احساسات می‌شود. طراحی گرافیک برای هویت بصری، مجموعه عناصر تصویری از هویت برند است که به عنوان چهره ی برند عمل می‌کند تا نقاط قوت و خصوصیت های برند را از طریق تصاویر، اَشکال و رنگ ها منتقل کند.

طراحان گرافیکی که متخصص طراحی هویت بصری هستند با سهامداران برند ها همکاری می‌کنند تا مواردی همچون لوگو ها، تایپو گرافی، پالت های رنگی و مجموعه تصاویری را تولید کنند که معرف شخصیت یک برند است. به علاوه ی کارت ویزیت های معمول و لوازم التحریر شرکت، طراحان گاها خطوط راهنمای طراحی بصری ای را برای برند توسعه می‌دهند که با آن ها بهترین روش های تولید محتوای بصری در رسانه های مختلف را نشان می‌دهند. این خطوط راهنما به اطمینان حاصل کردن از حفظ ثبات در تغییرات و تولیدات آینده کمک می‌کنند.

طراحی هویت بصری یکی از معمول ترین انواع طراحی است.  طراحان هویت بصری باید دانش عمومی ای از انواع طراحی گرافیک داشته باشند تا بتوانند عناصر تصویری ای تولید کنند که مناسب تمامی رسانه ها باشد. آنها همچنین نیاز به داشتن ارتباطات قوی، مهارت های خلاقانه و مفهومی، علاقه به تحقیق صنعت ها و شرکت های مختلف، ترند ها و رقیبان دارند.

طراحی گرافیک، تبلیغات و بازاریابی

وقتی اسم طراحی گرافیک به میان می‌آید. بیشتر مردم به طرح هایی فکر می‌کنند که برای تبلیغات و بازریابی انجام شده.

شرکت های مختلف برای اینکه بتوانند به چرخه ی تصمیم گیری مخاطبان خود دسترسی پیدا کنند. بر روی بازاریابی موفق خود حساب میکنند. یک بازاریابی عالی مردم را بر اساس تقاضا، نیاز، آگاهی ورضایت نسبت به یک محصول، خدمات یا برند درگیر می‌کند. از آنجایی که مردم محتوای تصویری برایشان جذابیت بیشتری دارد، طراحی گرافیک به شرکت های مختلف کمک می‌کند تا راحت تر و موثر ترخود را معرفی و ارتباط برقرار کنند.

طراحان بازاریابی با صاحبان شرکت ها، مسئولین آنها و مدیران همکاری می‌کنند تا مجموعه هایی را برای استراتژی های بازاریابی تولید کنند. ممکن است این طراحان تنها یا به عنوان بخشی از یک گروه سازنده فعالیت کنند.

همچنین طراحان می‌توانند در یک رسانه تخصص داشته باشند (به عنوان مثال بنر های بر روی ماشین ها یا تبلیغات مجله ای) یا مجموعه وسیعی از تصاویر را که می‌تواند دیجیتال یا غیر دیجیتال باشد، برای چاپ طراحی کنند. در حالی که حالت مرسوم این نوع طراحی به مرکزیت چاپ انجام میشود. این نوع از طراحی در گذر زمان رشد کرده و حالا طراحی های دیجیتال را نیز شامل میشود که از این طرح های دیجیتال در بازاریابی محتوا و تبلیغات دیجیتال استفاده بسیاری می‌شود.

طراحان بازاریابی نیاز به مهارت برقراری ارتباط بی عیب و نقص، حل مسئله و مدیریت زمان دارند.

به علاوه ماهر بودن در چند زمینه ی مختلف از طراحی گرافیک، چیدمان و برنامه های ارائه آن ها و همچنین باید با تولیداتی که به منظور چاپ انجام می‌گیرند آشنایی کافی داشته باشند. جایگاه هایی که در این زمینه برای تازه وارد های این عرصه وجود دارد راه بسیار مناسبی برای طراحان جدید است که روند های مختلف را بیاموزند و تجربه ها و مهارت های ارزشمند بسیاری کسب کنند.

طراحی گرافیک برای انتشارات

انتشارات عموما شامل آثاری هستند که توسط توزیع عمومی با مخاطب ارتباط برقرار می‌کنند. انتشارات یکی از انواع کلاسیک طراحی بشمار می‌رود. جلد کتاب ها، روزنامه ها، مجله ها و کاتالوگ ها از این نوع هستند. با اینحال، به تازگی افزایش قابل توجهی در انتشار دیجیتال صورت گرفته است.

طراحان گرافیک که تخصصشان در زمینه ی انتشارات است با ویراستار ها و ناشران همکاری می‌کنند تا صفحه آرایی های بی نقص، به همراه تایپو گرافی هایی که با دقت انتخاب شده و آثار هنری مکمل برای آنها بسازند. این آثار هنری مکمل شامل عکاسی، گرافیک و تصویر سازی می‌شود. طراحان انتشارات می‌توانند به عنوان فریلنسر، در آژانس های تولید محتوا یا در خانه کار کنند.

طراحی گرافیک و بسته بندی

بیشتر محصولات نیاز به فرمی از بسته بندی دارند که از آن ها محافظت کند و آنهارا آماده ی انبار، پخش و فروش کند. اما بسته بندی همچنین می‌تواند مستقیما با مصرف کننده ارتباط برقرار کند، که این مسئله بسته بندی را تبدیل به یکی از ارزشمند ترین ابزار های بازاریابی می‌کند. هر جعبه،بطری و کیسه، هر قوطی و ظرف یک شانس برای نقل قصه ی برند می‌باشد.

طراح گرافیکی که در زمینه طراحی بسته بندی فعالیت می‌کند مفهوم می‌سازد، ماکت توسعه می‌دهد و فایل های آماده چاپ یک محصول را تهیه می‌کند. این زمینه دانش سطح حرفه ای از روند چاپ و یک درک عمیق از طراحی صنعتی و چرخه تولید می‌طلبد، چون طراحی بسته بندی ریشه در بسیاری از رشته های مختلف دارد، غیر معمول نیست که طراحان خود را در حال طراحی و فعالیت برای دیگر جنبه های محصول مثل عکاسی، تصویر سازی و هویت بصری بیابند.

طراحان بسته بندی همچنین ممکن است همه فن حریف یا متخصص نوع بخصوصی از بسته بندی (مثل لیبل ها و یا قوطی های نوشیدنی) باشند و یا تخصصشان بر صنعت بخصوصی متمرکز باشد (مثل صنعت غذا یا اسباب بازی). طراح گرافیک که در این زمینه فعالیت می‌کند نیاز به بهترین سطح مهارت هایی مثل حل مسئله و توسعه مفاهیم دارد. به علاوه طراح بسته بندی باید دانش قابل قبولی از چاپ و طراحی داشته باشد. آنها باید برای برطرف کردن نیاز های مشتری ها، بازاریاب ها و تولید کنندگان منعطف باشند و از ترند های پرطرفدار روز با خبر باشند.

 

طراحی موشن گرافیک (Motion Graphic Design)

موشن گرافیک به معنی گرافیک متحرک است. این زمینه می‌تواند شامل انیمیشن، صدا، تایپوگرافی، تصویر سازی، ویدئو و دیگر افکت هایی شود که از آن ها در رسانه های اینترنتی، تلویزیون و فیلم استفاده می‌شود. محبوبیت این مدیوم رسانه ای در سال های اخیر با پیشرفت تکنولوژی و رشد کیفیت محتوای ویدیویی بسیار افزایش یافته است.

طراحی موشن گرافیک به نوعی یک تخصص جدید برای طراحان گرافیک محسوب می‌شود. قبل تر از این نوع طراحی گرافیک برای تلویزیون و فیلم ها استفاده میشد، اما پیشرفت تکنولوژی زمان تولید و هزینه ی آن را کاهش داده و دسترسی به این نوع از هنر را آسان تر کرده و حالا می‌توان آن را در تمام پلتفرم های دیجیتال مشاهده کرد، که همین سبب بوجود آمدن زمینه ها و موقعیت های جدید شده است.

طراحان موشن گرافیک با طراحی استوری بورد(Story Board) کار خود را آغاز می‌کنند و سپس به مفهوم مورد نظر خود با انیمیشن، ویدئو و هنر جان می‌دهند. بسته به صنعت مورد نظر، دانش به روز و قدرتمند از بازاریابی، کدنویسی و مدلسازی سه بعدی میتواند بسیار موثر باشد.

طراحی گرافیک محیطی

طراحی گرافیک محیطی از نظر بصری مردم را به مکان ها مرتبط می‌کند تا تجربه ی کلی آن ها را با محیط به یادماندنی تر و جذاب تر کند، و یا با آموزنده تر کردن محیط و آسان تر کردن مسیریابی، کیفیت بصری فضاها را ارتقا دهد. طراحی محیطی یک زمینه ی وسیع از طراحی گرافیک محسوب می‌شود.

طراحی گرافیک محیطی یک حرفه ی چند منظوره است. این نوع از طراحی گرافیک، معماری، دکوراسیون داخلی، طراحی منظره و طراحی صنعتی را باهم ادغام می‌کند. طراحان در یک یا تعدادی از این زمینه ها برای اجرا و ساخت طرح های خود فعالیت می‌کنند و یا با همکاری افراد دیگر به فعالیت می‌پردازند.

به همین دلیل، طراحان معمولا در هر دو زمینه ی طراحی گرافیک و معماری تحصیل می‌کنند و تجربه به دست می‌آورند. آنها همچنین باید با مفاهیم طراحی صنعتی آشنا باشند و بتوانند نقشه های معماری را طراحی کنند و بخوانند.

در زمان قدیم و در طراحی گرافیک محیطی ای که قبلا مرسوم بود، برای محیط قطعات چاپ ثابتی طراحی می‌شد، اما محبوبیت صفحه نمایش های دیجیتالی که قابلیت تعامل را به بیننده (کاربر) می‎‌دهند روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا میکنند که این مسئله باعث ایجاد تجربه ای درگیر کننده تر شده است.

 

هنر و تصویر سازی برای طراحی گرافیک

با این حال که هنر گرافیک و تصویر سازی دو چیز کاملا متفاوت از هم هستند. گاها تحت عنوان طراحی گرافیک شناخته می‌شوند. طراحان گرافیک برای ارتباط و حل مسائل طراحی می‌کنند، هنرمندان گرافیک و تصویر سازان آثار هنری اورجینال تولید می‌کنند. هنر آن ها شکل های گوناگونی دارد، از آثار هنر های زیبا (Fine Art) تا تصاویری که داستانی را نقل می‌کنند.

گرچه هنر گرافیک و تصویر سازی از نظر فنی از  انواع طراحی گرافیک نیستند، انقدر آثار زیادی با اهداف تجاری در زمینه ی طراحی گرافیک تولید شده که برای صحبت درمورد یکی نمی‌توان به دیگری اشاره کرد.

طراحی گرافیک

طراحان گرافیک از هر ترکیبی از رسانه و تکنیک استفاده می‌کنند تا آثار خود را خلق کنند. آنها در حین خلق این آثار با نویسندگان، ویراستارها، مدیران، بازاریاب ها و مدیران هنری در تمامی زمینه های طراحی گرافیک همکاری می‌کنند. آنها معمولا علوم پایه ای در زمینه های هنر های زیبا، انیمیشن یا معماری دارند. همپوشانی مهارت ها و نرم افزار ها این امکان را فراهم کرده که طراحان گرافیک به عنوان هنرمندان گرافیک فعالیت کنند و بالعکس.

در آکادمی هنر ما با این مقاله و آوردن مثال های مختلف در آن سعی بر ترسیم جهان گرافیک داشتیم. جهان گرافیک زمینه های فراوان و وسیعی دارد و همواره در حال رشد و گسترش است. همچنین تقاضا برای طراحان متخصص و ماهر نیز افزایش یافته. در عین اینکه به دنبال پیدا کردن متخصص برای کسب و کار خود هستید یا میخواهید پا در جهان طراحی گرافیک بگذارید تشخیص انواع طراحی گرافیک به شما کمک میکند که تخصص یا متخصصی که نیاز دارید را راحت تر پیدا کنید.

لینک های مفید:

برای یادگیری طراحی گرافیک از کجا شروع کنیم؟ منابع یادگیری Graphic Design

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *