هنرآکادمی

DAW چیست؟ نگاهی به کاربرد های کارگاه صوتی دیجیتال

DAW چیست؟ نگاهی به کاربرد های کارگاه صوتی دیجیتال

DAW مخفف Digital Audio Workstation می‌باشد که معنی آن کارگاه صوتی دیجیتال است. DAW یک نرم افزار یا اپلیکیشن برای ساخت موسیقی است، که عموما شامل ضبط، تدوین، میکس، و ایجاد تغییرات در صدا توسط افکت های مختلف می‌شود.

به خواندن ادامه دهید و با ما در این مقاله از آکادمی هنر همراه باشید تا درک عمیق تری به کارکرد های یک DAW پیدا کنید.

شما با داشتن دانش کافی از نحوه کار با یک DAW می‌توانید:

  • ساز زنده یا صدا ضبط کنید.
  • صدای ساز های مجازی (Virtual Instruments) را ضبط کنید.
  • لوپ های صوتی بسازید.
  • صداهای مختلف را ویرایش کنید.
  • صدا میکس کنید.
  • بر روی صدا ها افکت های مختلف اعمال کنید.

DAW دقیقا چیست؟

همانطور که گفتیم DAW مخفف Digital Audio Workstation می‌باشد. DAW یک نرم افزار است که برای شما این امکان را فراهم میکند که صداهای مختلفی ضبط کنید، آن ها را تدوین کنید، و سپس باهم میکس کنید، که حاصل آن یک فایل صوتی می‌شود. مثلا یک قطعه موسیقی.

همچنین برنامه های تدوین صدا نیز وجود دارند. اما کاربرد آن ها کمی متفاوت تر از کارگاه صوتی دیجیتال است و به اندازه ی آن ها کارایی ندارند. نکته منحصر به فردی که درمورد DAW ها وجود دارد این است که به شما این امکان را می‌دهد تا چند صدای مختلف را ضبط و تدوین کنید. درحالی که برنامه های تدوین صدا فقط برای تدوین صدا می‌باشند.

مهم نیست که چه نوع سیستم عاملی دارید (ویندوز، مک یا لینوکس)، شما به راحتی میتوانید به برنامه های DAW دسترسی پیدا کنید. گرچه بعضی از این برنامه ها به دلایلی که عموم تجاری هستند، به صورت انحصاری بر روی سیستم عامل بخصوصی کار می‌کنند. کمی بعد تر در همین مقاله به بهترین DAW ها برای تازه کار ها خواهیم پرداخت.

کیبورد، هدفون و DAW

 

با DAW چه کار هایی می‌توانیم انجام دهیم؟

عموما چهار عمل اصلی برای کارگاه صوتی دیجیتال وجود دارد که زمانی هرکدام برنامه ی مخصوص به خود را داشتند. اما امروزه این چهار کاربرد اصلی در تمامی DAW ها یافت می‌شود.

  • ساخت و پرداخت صدا (ضبط، تدوین و میکس به صورت دیجیتال)
  • ترتیب سنج MIDI (ضبط، ویرایش و میکس نُت های MIDI)
  • ساز های مجازی (دریافت اطلاعات MIDI و ترجمه آن به صدای ساز های مختلف)
  • نُت نویسی موسیقی (تبدیل نُت های MIDI به صفحات نُت قابل پرینت)

تا این جای مقاله شاید به جواب کلی در مورد سوال DAW چیست رسیده باشید. اما این تمام داستان نیست، احتمالا اگر اینجایید، به دنبال کاربرد بخصوصی از DAW ها و یا شروع حرفه آهنگسازی هستید. به هرحال همراه ما باشید تا کاربرد های این نرم افزار هارا بررسی کنیم و ببینیم این کاربرد ها در زندگی روزمره به چه شکل هستند.

در ادامه کار هایی که با یک DAW می‌توانید انجام دهید را به شما خواهیم گفت…

ضبط صدا یا ساز زنده در DAW

با استفاده از یک کارت صدا (Audio Interface) به همراه DAW خود، شما می‌توانید صدای زنده خواننده یا سازهای زنده را ضبط کنید.

مثلا می‌خواهید صدای گیتار آکوستیک ضبط کنید، شما می‌توانید یک میکروفون تنظیم کنید که مستقیم به کارت صدای شما وصل شود و از طریق آن به کمک DAW صدای گیتار را ضبط کنید. یا می‌‌توانید از کابل مخصوص گیتار استفاده کنید.

همچنین شما می‌توانید از طریق دو کانال ورودی هم زمان ضبط کنید. میکروفون روی گیتار و کابل مستقیم به ورودی کارت صدا متصل باشد. با کارت صدایی که چهار تا یا بیشتر ورودی داشته باشد، می‌توانید یک درام ست زنده را ضبط کنید و صدای خوبی بدست آورید.

ضبط ساز های مجازی در DAW

سازهای مجازی همان نسخه دیجیتال ساز های واقعی هستند. می‌خواهید پیانو ضبط کنید اما دسترسی به یک پیانوی واقعی ندارید؟ شما میتوانید به صدا های واقعی پیانو به صورت دیجیتال دسترسی پیدا کنید. یکی از قابلیت های فوق العاده ی DAW ها قابلیت دسترسی به انواع و اقسام ساز های مجازیست. می‌خواهید درام ضبط کنید اما نواختن درام بلد نیستید؟ راه آسان تر این است که از یک افزونه درام استفاده کنید و بخش های مختلف را به صورت جداگانه و مجازی بنوازید.

زمانی که می‌خواهید ساز های مجازی ضبط کنید، روش های مختلفی برای این کار وجود دارد.

شما میتوانید از تایپ کردن موسیقی استفاده کنید، که در اصل زمانی است که کیبورد کامپیوتر شما با نُت های مختلف پیانو مرتبط است و فشار دادن دکمه های مختلف نت های متفاوتی از ساز مورد نظرتان را می‌نوازد. شما همچنین می‌توانید از یک MIDI controller استفاده کنید که معمولا یک کیبورد است که به کامپیوتر شما وصل می‌شود و به شما امکان نواختن ساز مجازی را از طریق DAW می‌دهد.

در آخر، و شاید به عجیب ترین شکل ممکن، در کارگاه های صوتی دیجیتال میتوانید نُت صداهای مختلف از یک ساز را با کلیک موس خود ایجاد کنید و آن هارا به مکان مورد نظر خود جا به جا کنید.

خبر خوب برای شما و هرکسی که می‌خواهد آهنگسازی را با DAW ها انجام دهد این است که اکثر این نرم افزار ها به صورت پیشفرض ساز هایی را به صورت آماده دارند.

 

لوپ های صوتی

در واقع لوپ های صوتی در ارتباط با ساز های مجازی هستند. بعضی از DAW ها مثل GarageBand به صورت پیشفرض لوپ هایی را در اختیار کاربر می‌گذارند. این لوپ ها شامل درام، ساز های سیمی، ساز های بادی و بسیاری دیگر از انواع ساز ها می‌شوند. معمولا این لوپ ها در فرم فایل های MIDI قابل تغییر و شخصی سازی ارائه می‌شوند. به عنوان مثال شما می‌توانید با یک لوپ درام شروع کنید و آن را نسبت به آهنگ خود تغییر دهید تا مناسب اثر شما باشد.

همچنین می‌توانید از صدایی که ضبط کردید لوپ بسازید. لوپ سازی در سمپل هایی که در موسیقی ژانر هیپ هاپ وجود دارد بسیار کاربرد دارد. پس برای مثال اگر شما یک قطعه آکورد گیتار دارید می‌توانید آن را انتخاب کنید و هرچند بار که می‌خواهید کپی و پیست کنید.

تدوین صدا

تدوین صدا چیست؟ یک کارگاه صوتی دیجیتال بدون قابلیت تدوین صدا کارگاه کاملی نیست. یک کارگاه صوتی دیجیتال خوب به شما امکان تدوین صدا می‌دهد، و این کار را با قابلیت برش و جابجایی صدا ها مرتب کردن آنها بر اساس زمان بندی ضرب، محو کردن یکی در دیگری و بسیاری قابلیت های دیگر  ر برای شما ساده تر از همیشه می‌کند.

میکس صدا

پس از اینکه بخش های دلخواهتان را همانطور که می‌خواستید ضبط، تدوین و مرتب کردید، میکس کردن صدا، قدم بعدی شماست. شما با میکس کردن می‌توانید صدا ها را بهتر کنید و افکت هایی را اضافه کنید. پروسه ی میکس با بسیاری از مراحل تولید همپوشانی دارد.

میکس زمانیست که شما ترک های خود را اکولایز (EQ) می‌کنید و کامپرشن های (Compression) مختلفی به آن اضافه می‌کنید تا صدا ها حرفه ای تر بنظر برسند. بعضی از DAW ها پروسه ی میکس را بسیار آسان کرده اند. بعض از این کارگاه های صوتی دیجیتال به همراه اکولایزر ها و کامپرشن های آماده ارائه می‌شوند. در حالی که بعضی از آن ها قابلیت های میکس را محدود کرده اند، که اگر از DAW ای استفاده می‌کنید که قابلیت های میکس محدودی دارد باید فایل های خود را به یک مهندس صدا (Sound Engineer) بفرستید تا آن ها را برای شما میکس کند.

افکت های صوتی

در حین مرحله میکس، شما همچنین افکت(FX) هایی را به همراه اکولایزر و کامپرشن خود، به کار اضافه می‌کنید. بیشتر DAW ها به همراه افکت ها و پلاگین های مختلفی مثل دیلی (Delay)، ریوِرب (Reverb)، اتوتیون (Autotune) و… ارائه می‌شوند. این افکت ها می‌توانند آثار شمارا به کمال برسانند و به آن اتمسفر ببخشند و شکل حرفه ای تری به آن بدهند.

محبوب ترین کارگاه های صوتی دیجیتال

حالا که توانستیم به سوال “DAW چیست؟” پاسخ دهیم، زمان آن رسیده تا با محبوب ترین DAW ها آشنا شویم. از بعضی از این نرم افزار ها در بزرگترین استودیو های ضبط موسیقی استفاده می‌شود و با آن ها بعضی از بهترین موسیقی های تاریخ ضبط شده. قیمت آن ها نیز از رایگان تا چند صد دلار متغیر است. اما از آنجایی که افراد آماتور ممکن است نتوانند از پس هزینه های چند صد دلاری یک یا چند تا از این DAW ها بر بیایند. پیشنهاد ما استفاده از نسخه هایی از DAW هاست که رایگان هستند. البته باید ذکر کنیم با توجه به شرایط موجود، با کمی جستجو در اینترنت، هرچند این عمل به دور از اخلاق حرفه ایست اما می‌توانید نسخه پایرت(Pirate) یا همان نسخه کرک شده ی این نرم افزار ها را پیدا کنید. شرایط شما هرچه که باشد احتمالا یکی از این DAW ها مناسب کار شما خواهد بود.

پرو تولز (Pro Tools)

نرم افزار پرو تولز که توسط شرکت Avid ساخته و روانه ی بازار شد در حال حاضر استاندارد ترین DAW صنعت موسیقی است. این کارگاه صوتی دیجیتال بر روی سیستم عامل های ویندوز و مک قابل اجراست.

به هر استودیوی حرفه ای که سر بزنید، منظورمان استودیو های ضبط موسیقیست که مایکل جکسون و یا بیانسه در آن موسیقی ضبط کرده باشند، به احتمال خیلی زیاد نرم افزار پرو تولز را هم خواهید دید. پرو تولز یکی از اولین DAW هایی بود که ضبط، تدوین و میکس را در یک محصول ترکیب کرده بود. اساسا هرکاری که بخواهید با یک DAW انجام دهید، پروتولز برای شما امکان انجام آن را فراهم خواهد کرد.

این نرم افزار حدود 600 دلار قیمت دارد. به هر حال هرچقدر پول بدهید آش می‌خورید! و اگر بودجه ی کافی دارید بهتر است این نرم افزار را در اولویت خود قرار دهید. برای اینکه از خرید خود اطمینان حاصل کنید، این برنامه یک دوره ی رایگان برای استفاده و سنجش قابلیت های آن در اختیارتان می‌گذارد.

ProTools

 

ایبلتون لایو (Ableton Live)

از نظر محبوبیت، نرم افزار کارگاه صوتی دیجیتال ایبلتون شانه به شانه، درست در کنار پروتولز قرار دارد. اگر این دو برنامه باهم برابر نباشند، ایبلتون با فاصله بسیار کمی از پروتولز دوم است. ایبلتون لایو بر روی سیستم عامل های مک و ویندوز قابل اجراست. این نرم افزار تقریبا هر از پس کاری که پرو تولز انجام می‌دهد برمی‌آید. بسته به سلیقه ی شما نسبت به رابط کاربری، قیمت و اینکه چه پلاگین ها و لوپ هایی به همراه نرم افزار ارائه می‌شوند می‌توانید برنامه را انتخاب کنید.

قیمت نسخه های مختلف این نرم افزار از چیزی حدود 400 دلار الی 700 دلار است. این DAW نیز یک نسخه مجانی محدود دارد که بتوانید آن را امتحان کنید.

ableton live

 

لاجیک پرو (Logic Pro)

این کارگاه صوتی دیجیتال ساخته ی شرکت اپل است. به همین دلیل طبیعیست که به صورت انحصاری بر روی مکینتاش قابل اجرا باشد. این DAW بخاطر داشتن گزینه های عالی در ساز های مجازی خود مشهور است و استفاده از آن به همان نسبت آسان است.

قیمت Logic Pro حدود 200 دلار می‌باشد و برای آهنگساز مستقلی که بودجه ی محدودی دارد بسیار مناسب است. حتی می‌توانیم بگوییم که لاجیک پرو به نوعی نسخه ی خوش رنگ و لعاب و کاربردی تر گاراژبند است.

logic pro x

گاراژبند (GarageBand)

اگر یکی از دیوایس های اپل را دارید، دیوایس هایی مثل آیفون، آیپد و مک بوک، به صورت پیش فرض گاراژ بند را بر روی آن دیوایس خواهید داشت. مک بوک ها بخاطر همین بسیار ارزشمندند که هم یک کامپیوتر هستند هم با خرید آن ها یک DAW خواهید داشت.

گاراژبند بخاطر لوپ های صوتی فوق العاده اش، ساز های مجازی، و مناسب بودنش برای افراد مبتدی معروف شده و به محض اینکه کارتان بر روی اثرتان تمام شد می‌توانید آن را اِیر دراپ (Airdrop) کنید. ایر دراپ در اصل همان پخش موسیقی بر روی آی تیونز و ساندکلاد است.

Garageband

ریپر (Reaper)

ریپر DAW مورد علاقه ماست و به نوعی رایگان است. شما می‌توانید نسخه کامل آن را رایگان دانلود کنید، اما بعد تر از شما میخواهد که یک لایسنس بر حسب نحوه استفاده شما از این کارگاه دیجیتال صوتی، خریداری کنید. اگر شما به عنوان شخص از این نرم افزار استفاده ی تجاری داشته باشید و درامد شما کمتر از 20000 دلار در سال باشد، یا اگر از آن برای استفاده های آموزشی و یا سودمند استفاده کنید، قیمت آن برای شما 60 دلار خواهد بود.

تقریبا تمام کارهایی که پروتولز و ایبلتون انجام میدهد، ریپر نیز از پس آن ها برمی‌آید. استفاده از این DAW بسیار آسان است و به شما اجازه انجام تمام کار های اساسی را می‌دهد. به علاوه ریپر به همراه چند ساز مجازی و حجم زیادی از لوپ های آماده ارائه می‌شود که به شما اجازه میکس تا حد یک اثر حرفه ای را می‌دهد.

Reaper DAW

آوداسیتی (Audacity)

آوداستی یک DAW رایگان و اوپن سورس است که تا حد امکان ساده است. این کارگاه صوتی دیجیتال بهترین نقطه شروع برای مبتدیان است. میتوانید چند صدا را با آن ضبط کنید، آن هارا ویرایش کنید، و افکت هایی مثل EQ و کامپرشن اضافه کنید. هرچند که استفاده از این ها در آوداسیتی کمی سخت تر است.

اما اگر فقط می‌خواهید یادبگیرید که چطور صدا ضبط کنید و آن را ادیت کنید. آوداسیتی برای شروع بینظیر است.

Audacity DAW

چگونه DAW مناسب خود را انتخاب کنیم؟

نمیتوانیم بگوییم که یک DAW بخصوص برای هر آهنگسازی با هر هدف و هر سبکی مناسب است.

اما می‌توانیم به یک تقسیم بندی عمومی نسبت به شرایطی که مردم در آن قرار می‌گیرند داشته باشیم.

  • مبتدی: کسی که تا به حال کار ضبط و تولید موسیقی انجام نداده: گاراژبند یا آوداسیتی
  • مبتدی متوسط: کسی که به دنبال پیشرفت در ضبط صدا، ویرایش و حتی میکس است: گاراژبند یا ریپر
  • آهنگساز مستقل: کسی که به دنبال یک DAW کامل برای کار طولانی مدت می‌گردد: ریپر یا لاجیک پرو
  • آهنگساز حرفه ای: کسی که در حال حاضر حرفه ی آهنگسازی را پیشگرفته و یا می‌خواهد که آهنگساز حرفه ای شود: پروتولز یا ایبلتون

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *