هنرآکادمی

مسترینگ چیست؟ اهمیت Mastering در موسیقی و آهنگ سازی

مسترینگ چیست؟ اهمیت Mastering در موسیقی و آهنگ سازی

مسترینگ آخرین مرحله در فرآیند تولید موسیقی است. فرایند بهینه سازی موسیقی پس از تولید و آماده سازی آن برای انتشار است.

مرحله مسترینگ شامل پردازش سیگنال با Equalization، Compression، اشباع، بهبود Stereo، Limiting، بازسازی صدا و سایر دستکاری های نهایی است. مهندسان مسترینگ هنگام مستر دیجیتالی باید به استانداردهای بلندی صدا توجه داشته باشند.

هدف از Mastering این است که موسیقی شما متعادل، منسجم، یکنواخت، حرفه ای و آماده انتشار در بازار باشد. همچنین مستر موسیقی را برای پخش در سیستم های مختلف بلندگو و فرمت های رسانه بهینه سازی می کند.

تفاوت مستر Stereo با Stem

مسترینگ چیست؟ اهمیت Mastering در موسیقی و آهنگ سازی

دو روش مستر وجود دارد: Stem مستر و Stereo مستر.

Stereo Mastering چیست؟

از یک میکس Stereo به عنوان منبع صدا استفاده می کند. با این حال، این روش انعطاف پذیری را محدود می کند. به عنوان مثال ، اگر ولوم را زیاد کنید همزمان ولوم سایر عناصر را نیز افزایش می دهید. همین قانون در مورد EQ ، دینامیک ، اشباع ، فضاسازی Stereo و سایر پردازش ها نیز صدق می کند.

با این حال مزایای مستر Stereo شامل هزینه و آسانی تحویل کل پروژه است. مسترکردن یک فایل صوتی هزینه کمتری از مستر چندین فایل دارد. همچنین خروجی گرفتن، مدیریت و ارائه یک فایل صوتی ساده تر از کار با چندین فایل است.

Stem Mastering چیست؟

این نوع مستر کنترل بیشتری بر شکل و tonal balance (تعادل بازه ها) موسیقی شما ارائه می دهد. در این روش از چندین فایل صوتی به نام stems به عنوان منبع صدا استفاده می شود. فایل های stem ترک های جداگانه را در یک فایل میکس می کنند. معمولا فایل های stem شامل قسمت های خاصی از میکس مانند درامز، وکال، بیس، Synth است.

با  این روش می توانید ترک های جداگانه را یک به یک پردازش کنید. این تکنیک انعطاف پذیری و راحتی بیشتری را به دنبال دارد. به عنوان مثال، می توانید ترک صوتی را بدون تأثیر بر سایر عناصر میکس دستکاری کنید.

مهندس مسترینگ پس از دستکاری هر stem، تنظیم های نهایی را روی میکس کامل اعمال می کند. این رویکرد باعث ایجاد یک مستر متعادل و حرفه‌ای تر می‌شود.

چرا مسترینگ صدا مهم است؟

مسترینگ چیست؟ اهمیت Mastering در موسیقی و آهنگ سازی

مستر یک مرحله مهم در فرآیند تولید صدا است. مثلا:

مسترینگ مدرن تنضمین می کند که موسیقی شما در پلتفرم های مختلف پخش، فرمت های رسانه‌ای، دستگاه ها و سیستم های بلندگو به بهترین شکل به نظر برسد. برخی از فرمت ها شامل Vinyl، سی دی، نوار و فایل های صوتی دیجیتال می شود. خدمات پخش آنلاین شامل Spotify ، Apple Music ، SoundCloud  و موارد دیگر است.

مسترینگ سطح صدای آهنگ های یک آلبوم یا EP را یکسان می کند. برابربودن بلندی صدای هر آهنگ گوش دادن به آن هارا لذت بخش تر می کند. به عنوان مثال می توانید بدون این که میزان صدا برای هر آهنگ تنظیم کنید به کل آلبوم گوش دهید.

در نهایت مستر موسیقی شما را برای انتشار آماده می کند. این مرحله شامل تبدیل sample rate ، کاهش bit depth، ترتیب آهنگ ها در آلبوم یا EP، افزودن فراداده مورد نیاز است. سپس فایل اصلی برای تکثیر و توزیع آماده ارسال می شود.

نحوه برخورد یک مهندس مسترینگ با آهنگ به عوامل مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال سبک، فرمت صوتی، ژانر موسیقی، استانداردهای بلندی صدا، پلتفرم توزیع مورد نظر و سایر دلایل.

دلایل مسترینگ موسیقی توسط هنرمندان و مهندسان صوتی:

  • افزایش کیفیت صوتی دیجیتال برای تجربه پخش مطلوب.
  • تقویت یا کاهش فرکانس های خاص برای تعادل بازه فرکانسی.
  • رفع فرکانس های صوتی مشکل دار، مسائل مربوط به فاز و عدم تعادل پاسخ فرکانسی.
  • بهبود تعادل بازه های فرکانسی با توزیع یکنواخت فرکانس ها. بازه فرکانسی متوازن به پخش بهتر آهنگ های دینامیک روی سیستم های مختلف کمک می کند.
  • مدیریت محدوده دینامیکی، کنترل transient spikes و افزایش میزان بلندی صدا. کمپرس محدوده دینامیکی عناصر را مانند چسب به هم میچسباند و چیزی یگانه ارائه می کند .
  • حذف صدای کلیک و سایر صداهای ناخواسته را از منبع صدا.
  • استفاده از تقویت Stereo برای ایجاد تعادل Stereo و افزودن بُعد. با گسترش فضای چند بعدی میکس می توانید بازه پایین (Low End) را بیشتر به چشم بیاورید. همچنین تجربه گوش دادن را بهبود دهید.
  • پاک سازی و حذف فرکانس های خیلی بالا یا پایین.
  • افزایش میزان بلندی صدا با limit  برای رسیدن به سطوح رایج.
  • اطمینان سطح صدای یکسان بین آهنگ های یک آلبوم یاEP
  • ایجاد fade یا crossfade برای انتقال هموارتر بین آهنگ های موجود در یک آلبوم یا EP
  • ترتیب دادن ترانه های یک آلبوم یا EP
  • اضافه کردن فراداده و کدهای ISRC مورد نیاز را به فایل دیجیتال. آن ها برای فهرست بندی و ردیابی آهنگ ضروری هستند.
  • وارد کردن اظلاعات ترک ها را برای تکثیر CD یا هر رسانه دیجیتالی دیگر.
  • استفاده از کاهش bit depth مناسب و تبدیل sample rate. تبدیل ترک های صوتی برای توزیع و پخش در رسانه های دیجیتال ضروری است. bit depth استاندارد16bit/44.1kHz است.
  • آهنگ مستر شده شرط استاندارد برای ثبت و انتشار است.

تفاوت میکس و مستر در موسیقی چیست؟

مسترینگ چیست؟ اهمیت Mastering در موسیقی و آهنگ سازی

میکس و مستر مراحل جداگانه ای در روند خلاقیت هستند که اغلب با هم ترکیب می شوند. خط بین این دو می‌تواند کم رنگ بشود زیرا نقش تولیدکنندگان موسیقی امروزی نسبت به نقش سنتی آن ها در استودیو متفاوت است.

میکس صدا چیست؟

میکس چندین لایه صوتی را ترکیب می کند تا یک قطعه نهایی ایجاد شود. فرایند میکس باعث می شود که عناصر در نهایت کنار هم خوب به نظر برسند.

فرآیند میکس شامل موارد زیر است:

  • متعادل سازی سطوح ترک ها
  • تنظیم سطح های Gain
  • Pan ساز ها
  • Equalizing
  • Compression
  • تقویت هارمونیک
  • اصلاح فاز
  • بهبود وضوح
  • رفع مشکلات
  • افزودن افکت
  • استفاده از automation
  • ویرایش صداها به روش های خلاقانه
  • تنظیم کیفیت صدا

چیز های زیادی برای درک فنی وجود دارد!

هدف این است که ترک های جداگانه آهنگ را به گونه ای کار بزنید که در پایان میکسی منسجم داشته باشید. مهندس میکس از میکس نهایی خروجی Stereo می گیرد.

به طور معمول ، مهندس مسترینگ یک فایل صوتی با bit depth خاص ، sample rate و میزان headroom را درخواست می کند.

مستر موسیقی چیست؟

مرحله مسترینگ کیفیت صوتی mixdown را افزایش می دهد و کل آهنگ را برای توزیع آماده می کند. این مرحله نهایی همان ابزارها و تکنیک های اولیه میکس استفاده می کند. به عنوان مثال، یک مهندس مسترینگ تنظیماتی در EQ ، Compression ، اشباع ، افزایش Stereo و limiting انجام می دهد.

با این حال این فرآیند شامل ایجاد تغییرات ظریف در یک زنجیره سیگنال در کانال اصلی یعنی مستر است. یک تغییر ظریف می تواند تفاوت زیادی در مستر ایجاد کند. اگر مشکلی در میکس وجود دارد باید برای بازبینی به مهندس میکس برگردد.

هدف ایجاد یک پاسخ فرکانسی متوازن، یک محدوده دینامیکی کنترل شده و سطح صدای رایج است. همچنین ایجاد سطوح صوتی یکنواخت در هر آهنگ بسیار مهم است. مهندس برای راهنمایی در تصمیم گیری های خلاقانه از ترک های مرجع استفاده می کند.

این مراحل نهایی یک فایل Stereo ایجاد می کند که آماده انتشار است. داشتن یک مستر با صدا خوب و متعادل بسیار مهم است!

تفاوت مستر شما با مهندس mastering

با تکنولوژی پیشرفته و مقرون به صرفه موسیقی هر کسی می تواند مستر کند. در حالی که آموزش های مسترینگ وجود دارد ، هیچ چیز به گوش متخصصان یک مهندس مستر حرفه ای نمی رسد.

مستر هنری است که می تواند سال ها برای  تمرین آن نیاز داشته باشید. علاوه بر این مهندسان باتجربه مستر گوش ها، شهود موسیقی، تخصص، تجهیزات صوتی حرفه‌ای، اتاق های مخصوص و سال ها دانش را به همراه دارند.

با این حال تشویقتان می کنیم که مهارت های مستر خود را تقویت کنید. اگر می خواهید خوتان مستر کنید بهتر است ابتدا مهارت میکس را تقویت کنید. مرحله مستر جلای نهایی را به ترکیب صدایی عالی اضافه می کند. ابتدا باید میکس های با کیفیت بسازید!

اگر می خواهید صدای حرفه ای داشته باشید تا زمانی که مهارت های مستر را کسب نکرده‌اید، با یک مهندس مستر واقعی همراه شوید. گوش های آموزش دیده و درک فنی موسیقی شما را به سطحی می رساند که با بازار موجود رقابت می کند.

به علاوه چندین استودیو مسترینگ مقرون به صرفه و خدمات مسترینگ آنلاین مانند LANDR وجود دارند. برای گزینه های بیشتر تحقیق کنید.

پنداشت های نادرست دربار‌ه‌ی فرايند مستر

یکی از این پنداشت ها نادرست این است که یک مستر خوب  می تواند میکس بد را خوب جلوه دهد. مستر نمی تواند میکس بد را درست کند. mixdown قبل از ارسال برای مستر باید خوب باشد.

مستر بر تمام عناصر در موسیقی شما تأکید می کند. این باعث می شود قسمت های خوب، عالی و قسمت های بد آن وحشتناک به نظر برسد. علاوه بر این  مشکلاتی که در مرحله mixdown برطرف نشده‌اند، در طول فرآیند مستر به سختی برطرف می شوند. بنابراین اگر از میکس راضی نیستید آن را برای مستر ارسال نکنید. ممکن است آنچه مهندس مستر پس می فرستد را دوست نداشته باشید. برای رفع اشتباهات خود روی آن ها حساب نکنید!

نتیجه گیری مسترینگ (Mastering)

مستر نقش مهمی در موفقیت موسیقی شما خواهد داشت. مسترینگ برای پخش آنلاین، توزیع سی دی پخش یا vinyl ضروری است. این مرحله نهایی را به عنوان پُلی بین نگاه هنری خود و دنیای شنوندگان در نظر بگیرید.

میکس و مسترینگ هر دو مرحله حیاتی در فرایند ساخت موسیقی هستند. برای یادگیری دانش، تکنیک ها، ابزارها و استانداردهای صنعت موسیقی تشویقتان می کنیم.

چگونه میکس و مسترینگ را یاد بگیریم؟ این مهارت های مهم را آموزش ها و راهنما های آنلاین بیاموزید. همچنین افکت های مختلف مستر و تنظیمات زنجیره سیگنال آزمایش کنید.

همچنین می توانید با یک مهندس میمس یا مهندس مستر در استودیوی محلی ارتباط برقرار کنید. در یک جلسه مسترینگ بنشینید. یادگیری عملی در یک استودیو مسترینگ با تجهیزات حرفه ای صوتی به پیشرفت مهارت شما کمک می کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *