هنرآکادمی

Ableton Live 11 چیست؟ آموزش 11 ایبلتون برای مبتدیان

Ableton Live 11 چیست؟ آموزش 11 ایبلتون برای مبتدیان

آموزش Ableton Live .Ableton Live یک DAW یا نرم افزار آهنگسازی قدرتمند و همه کاره است که در سال های اخیر به یکی از محبوب ترین DAW های موجود تبدیل شده است. Ableton به ویژه در میان آهنگسازان الکترونیکی و هیپ هاپ محبوب است. بیش تر بخاطر نوع طراحی Session/Arrangement، رابط کاربری سریع و قابلیت‌های برجسته MIDI آن است. اگر آهنگساز تازه‌کار یا حتی پیشرفته هستید که به دنبال آزمایش با DAW جدید است، ایبلتون در آغاز کار می تواند کمی گمراه کننده به نظر برسد. به تجربه من آزمایش هر DAW تازه‌ای برای نخستین بار می تواند بسیار دشوار باشد. به خصوص اگر تازه‌کار باشید و ندانید که باید به دنبال چه چیزهایی بگردید.

آموزش Live Ableton

خوشبختانه یادگیری Ableton آنقدرها هم سخت نیست. فقط کمی زمان، صبر و راهنمایی می خواهد. در این راهنما چگونگی استفاده از Ableton را از دیدگاه تازه‌کاران توضیح می‌دهم و فرآیند یادگیری و درک اصول این برنامه را ساده می‌کنم.

بیایید شروع کنیم!

3 بخش اصلی Ableton

Ableton Live 11 چیست؟ آموزش 11 ایبلتون برای مبتدیان

قبل از درگیر شدن بیش از حد در جزئیات رابط Ableton، مهم است که به طرح کلی آن نگاهی بیندازیم. رابط Ableton Live 11 را می توان به 3 بخش اصلی تقسیم کرد: مرورگر، بخش جلسه / arrange و بخش جزئیات.

بخش مرورگر ایبلتون

بخش مرورگر ایبلتون 

در سمت چپ صفحه، بخش مرورگر ایبلتون را خواهید دید. جایی که تمام صداهای پیش فرض، Sample ها، افکت ها و پلاگین های همراه Ableton Live ذخیره می شوند. هم چنین از آن برای جست و جو و دسترسی به فایل‌های روی هارددیسک استفاده خواهید کرد. بعداً در مورد آن بیش تر توضیح خواهیم داد. بخش مرورگر را به عنوان پالت رنگ در نظر بگیرید. جایی که قلم مو، رنگ را برای ایجاد شاهکار هایتان انتخاب می کنید.

حتما با دسته بندی های مختلف آشنا شوید. به عنوان مثال دسته Sounds، زیرپوشه های زیادی دارد که شامل Synth ها، پیانوها، voice، سازهای آرشه‌ای و بسیاری صداهای دیگر است.

Session / Arrangement view

Session / Arrangement view

یکی از چیزهایی که ویژه Ableton Live است. به بیان ساده تر، این دو راه نمایش آهنگ و دستکاری آن هستند. برای جابجایی بین نمای جلسه و نمای ترتیب، دکمه Tab را روی کیبورد بزنید. اگر در مثال قبلی بخش مرورگر، پالت باشد پس نمای جلسه/arrangement بوم شماست.

Session View:

هنگامی که فایل پروژه جدید را باز می کنید، نمای جلسه همان نمای پیش فرض است. ترک های صوتی و MIDI به صورت عمودی نشان داده می شوند. این نمای در درجه نخست برای جلسات و اجراهای زنده طراحی شده است و به شما امکان می دهد loop ها را در زمان واقعی بسازید و روی loop ها ضبط کنید.

Arrangement View:

نمایی افقی از کانال‌ها را ارائه می‌دهد و به شما امکان می‌دهد تا یک آهنگ کامل را ایجاد، مرتب و ویرایش کنید. بیش تر وقت خود را در این نما سپری خواهید کرد. در اصل نمای جلسه برای اجرای زنده و نمای arrangement برای آهنگسازی است.

بخش جزئیات Ableton 11

بخش جزئیات Ableton 11

پایین Ableton، بخش جزئیات را خواهید دید. این بخش از رابط برای ویرایش استفاده می شود. ویرایش الگوهای MIDI در piano roll، دستکاری فایل های صوتی، ویرایش صداها و پارامترهای را می توان در این بخش انجام داد. نمی‌خواهم زیادی درباره ی توضیح بدهم زیرا فقط همه را گیج می‌کند و باید به مرور زمان آن را درک کنید. در این راهنما نگاهی دقیق‌تر به مواردی خواهیم کرد که بخش جزئیات می‌تواند برای آن استفاده شود.

  1. آموزش Ableton: ترک ها (Tracks)

آموزش Ableton: ترک ها (Tracks)

برای این بخش از راهنما روی arrangement view در ایبلتون تمرکز خواهیم کرد. زیرا این جا شما ترک ها را می سازید و آهنگسازی می کنید. بیایید نگاهی دقیق‌تر به آهنگ‌های صوتی و MIDI در arrangement view بیندازیم. در سمت راست arrangement view، 2 تراک MIDI و صوتی برای شروع وجود دارد.

در ترک های MIDI ملودی یا آکورد می سازید و سپس سازهای مجازی می‌توانند آن‌ها را اجرا کنند. ملودی های MIDI را می توان به صورت دستی در DAW ساخت یا با دستگاه خارجی مانندMIDI keyboard برنامه ریزی کرد. در ترک های صوتی می‌توانید mp3.، wav. یا هر فایل صوتی خالص دیگری را بکشید و رها کنید.

افزودن یا پاک کردن ترک در Ableton Live

افزودن یا پاک کردن ترک در Ableton Live

می توان به راحتی با کلیک کردن بر روی نام ترک و زدن delete روی صفحه کلید آن ها را پاک کرد. یا روی نام ترک کلیک راست کنید و سپس گزینه  deleteرا بزنید.برای افزودن یک ترک صوتی یا MIDI  کافی است در فضای خالی زیر ترک ها کلیک راست کنید. سپس Insert Audio Track یا Insert MIDI track را بزنید.

تغییر نام / رنگ ترک ها در ابلتون لایو 11

تغییر نام / رنگ آمیزی ترک ها در ابلتون لایو 11

برای تغییر نام ترک، روی نام ترک کلیک راست کرده و تغییر نام را بزنید. اگر ترک پیش تر انتخاب شده است، cmd+R (Mac) یا ctrl+R (win) را فشار دهید. برای تغییر رنگ ترک، روی نام ترک کلیک راست کنید. در پنجره گزینه ها یک پالت رنگ را می بینید که می توانید هر رنگی را که دوست دارید انتخاب کنید.

کنترل های ورودی/خروجی در ابلتون لایو 11کنترل های ورودی/خروجی در ابلتون لایو 11

با توجه به هدف این راهنما قصد ندارم خیلی عمیق به این کنترل ها بپردازم. زیرا آن ها بیش تر برای اتصال ابزارهای خارجی یا کنترلرهای MIDI استفاده می شوند. به عنوان مثال، در این قسمتی ترکی را انتخاب می‌کنید که می‌خواهید صدا روی آن ضبط شود (و از کدام منبع صوتی).

کنترل های دیگر Ableton liveکنترل های دیگر Ableton live

چند کنترل اضافی در سمت راست ترک وجود دارد که باید به آن ها توجه کنید. نوار پهن و زرد روی هر ترک نمایش دهند در حال پخش بودن آن است. اگر دکمه زرد باشد، ترک روشن است. با کلیک روی آن خاکستری می شود، به این معنی که ترک بی صدا می شود.

از دکمه “S” می توان برای solo استفاده کرد؛ تا تنها ترکی در حال پخش باشد. وقتی دکمه آبی باشد، ترک solo است. این به جداسازی صدا برای تنظیم دقیق یک افکت یا پارامتر کمک می کند. دکمه سمت راست برای روشن کردن ترک برای ضبط استفاده می شود. اگر یک کنترلر MIDI یا منبع صوتی متصل به Ableton دارید، با کلیک بر روی این دکمه به Ableton می‌گویید که می‌خواهید اطلاعات صوتی یا MIDI به ترک انتخاب شده برود.

  1. چگونگی استفاده از تاپ بار

چگونگی استفاده از تاپ بار  Ableton: The Top Bar

در امتداد بالای رابط Ableton، تعدادی کنترل را مشاهده خواهید کرد که هنگام ساخت نخستین ترک شما بسیار مهم هستند.

Tempo در Ableton liveTempo در Ableton live

سم چپ نوار بالایی، دکمه Tap را در کنار آهنگ های BPM خواهید دید (که به طور پیش فرض روی 120.00 تنظیم شده است).

BPM سرعت یا Tempo آهنگ شما است و تأثیر زیادی بر حس و سبک آهنگ دارد. به عنوان مثال، موسیقی House معمولاً روی 120 تا 130 تنظیم می شود. در حالی که trap معمولا بین 60 تا 75 تنظیم می شود.

برای تغییر BPM آهنگ، روی بخش BPM (جایی که پیش‌فرض 120.00 است) کلیک کنید و به بالا یا پایین بکشید. هم چنین می توانید در کادر کلیک کرده و BPM انتخابی را تایپ کنید.

یکی از امکانات ایبلتون دکمه Tap در سمت چپ BPM است. می توانید برای یافتن سرعت ریتم یا تنظیم Tempo چند بار روی آن کلیک کنید. سپس سرعت آهنگ با توجه به فاصله‌ی کلیک های شما تنظیم می شود.  این کمک بزرگی به تازه‌کارانی می کند که هنوز با بازه های مختلف BPM آشنا نیستند

دکمه تغییر سریع Tempo یا Phase Nudge Up / Down

این دکمه‌ها به‌طور موقت سرعت آهنگ‌ها را افزایش یا کاهش می‌دهند. این به شما کمک می کند تا با منبع خارجی همگام شوید. این ابزار هنگام خروج از هماهنگی به هنگام ضبط زنده به کار می آید. وقتی که بخواهید به طور موقت سرعت را افزایش یا کمی کاهش دهید تا با صدای ضبط مطابقت داشته باشد.

ریتم در Ableton live

این بخش ریتم آهنگ شما را نمایش می دهد. برای تغییر آن کافی است روی هر عدد کلیک کنید و به بالا یا پایین بکشید. همچنین می توانید روی آن کلیک و سپس به عدد تایپ کنید. اگر تازه‌کار هستید و چیزی درباره‌ی تئوری موسیقی نمی دانید باید بگویم که ریتم در واقع تعداد ضربات درون یک میزان است. البته بسیار پیچیده از این است، اما برای این راهنما این تنها چیزی است که باید بدانید. به طور کلی، بیش تر آهنگ و بیت سازان در ریتم  4/4کار می‌کنند. اگر احساس ماجراجویی می کنید، می توانید آهنگسازی در ریتم های 3/4 یا 3/8 را امتحان کنید.

نکته جالب: آهنگ پرفروش Latch از Disclosure در ریتم 6/8 است که در موسیقی House بی سابقه است.

Metronome در ابلتون لایو 11

Metronome در ابلتون لایو 11

به هنگام انتخاب دکمه زرد می شود. سپس هنگام پخش آهنگ در هر ضرب صدای آن را می شنوید. هنگام ضبط صدا یا MIDI بسیار به کار می آید زیرا باید با سرعت آهنگ هماهنگ باشید. فلش کوچک درون دکمه Metronome منوی کشویی را نشان می دهد. با کلیک روی آن می توانید الگوهای مختلف را انتخاب کنید یا صدای آن را تغییر دهید.

پخش، توقف، ضبط

صادقانه بگویم نیازی ندارید که من به این موارد اشاره کنم. اما به هر حال درباره آن ها می گویم. مثلث برای پخش، مربع برای توقف و دایره برای ضبط است. در اطراف این بخش دکمه‌های پیشرفته مانند MIDI arrangement overdub و دکمه Loop وجود دارد. از آن جایی که این راهنما برای تازه‌کاران است، به این موارد دست نخواهیم داد.

ابزارهای Draw و Computer Key

دو دکمه آخری که می خواهم توجه شما را به آن ها در نوار بالایی جلب کنم، دکمه Draw (مداد) و Computer Key (صفحه کلید) است. دکمه draw به ویژه هنگام نوشتن یا ویرایش الگوها و دنباله های MIDI مفید است. با انتخاب این ابزار رنگش زرد می شود. سپس می‌توانید از موس در piano roll برای ترسیم الگوی MIDI استفاده کنید. ابزار Computer Key ابزاری مفید برای تازه‌کاران است. زیرا می توانید از صفحه کلید کامپیوتر/لپ تاپ به عنوان Keyboard MIDI برای نواختن آکورد یا ملودی های ساده استفاده کنید.

این نمایی کلی از مهم ترین دکمه های نوار بالایی برای تازه‌کاران بود. وارد جزئیات هیچ کدام نشدم. فقط به این دلیل که نمی‌خواهم اطلاعاتی در مورد امکاناتی بدهم که شاید هرگز از آن ها استفاده نکنید.

اکنون نگاهی به چگونگی استفاده از Ableton برای آهنگسازی خواهیم داشت:

  1. آموزش Ableton Live: ساخت ترک MIDI

زمان آن رسیده است که کار با صداها شروع کنیم. قبل از شروع مطمئن شوید:

– در arrangement view (نمای افقی) هستید. برای جابجایی بین arrangement view و session view، روی Tab کلیک کنید.

– با انتخاب یک مقدار در سمت چپ بالای صفحه یا ضربه زدن، Tempo را مشخص کردید. (توجه: می توان آن را در دنباله کار تغییر داد، اما بهتر است پیش از پرکردن ترک ها درباره‌ی آن تصمیم بگیرید).

افزودن VST به ابلتون لایو 11

افزودن VST به ابلتون لایو 11

VST همان افزونه هایی هستند که صدا تولید می کنند و نوعی ساز مجازی محسوب می شوند. آن ها صداهای Synthsizer های معروف و سازهای دیگر را تقلید می کنند. خوشبختانه Ableton Live 11 با سازها و صداهای رایگان ارائه می شود.

برای نگاهی به این صداهای پیش‌فرض، به مرورگر (پنل چپ) بروید و دسته‌های sounds، drums و  instrumentsرا مرور کنید. با کلیک بر روی صداها پیش نمایشی از صدا در اختیار شما قرار می گیرد. هنگام یافتن صدای دلخواه آن را به ترک MIDI بالای صفحه بکشید و درون arrangement view رها کنید. این ترک MIDI اکنون به صدای انتخابی اختصاص یافته است. هر الگوی MIDI که در این ترک بسازید توسط صدا یا ساز انتخابی پخش می‌شود.

آموزش Ableton Live: افزودن Midi Clip

در این قسمت از آموزش Ableton Live به Midi Clip ها میپردازیم. نخستین کاری که برای ساختن یک دنباله MIDI برای صدای انتخابی، ایجاد Clip MIDI است. روی نمایشگر ترک کلیک کنید. سپس آن را به اندازه دلخواه بکشید. در تصویر بالا من 16 میزان را انتخاب کردم. سپس کلیک راست و Insert MIDI clip(s) را انتخاب کنید. این بخش انتخابی را به یک Clip MIDI رنگی تبدیل می کند که اکنون می توانید آن را ویرایش کنید.

هنگامی که Clip MIDI ایجاد می شود، Piano roll در بخش جزئیات و  پایین پدیدار می شود. جایی که می توانید الگوهای MIDI را ایجاد کنید.

افزودن دنباله MIDI

اکنون که Clip MIDI خود را دارید، به piano roll در پایین بروید.

نمای piano roll کمی نازک است تا به راحتی بتوان در آن جابه‌جا شد. می‌توانید piano roll را با کشیدن آن از بالا به اندازه دلخواه گسترش دهید.

ایجاد یک دنباله MIDI در piano roll

قبل از تلاش برای ایجاد هر دنباله MIDI مطمئن شوید که draw در گوشه راست و بالا انتخاب شده است. piano roll بسیار سریع، قدرتمند و کاملا دیداری است. فرایند ساخت ملودی های ساده یا توالی های پیچیده و دقیق آکورد بسیار ساده است. روی piano roll کلیک کنید تا نت ایجاد کنید. دوباره روی نت کلیک کنید تا آن را پاک کنید. و لبه نت را بکشید تا آن را کوتاه یا بلندتر کنید. بهتر است این جا کمی وقت بگذارید و با piano roll بازی کنید. حتی اگر آشنایی با MIDI یا تئوری موسیقی ندارید، می‌توانید با بازی و آزمایش الگوهای مختلف چیز جالبی بسازید.

 

در اینجا یک توالی آکورد 4 میزانی است که پیش تر ساختیم:

متوجه خواهید شد که وقتی نت های MIDI را در piano roll وارد می کنید، در ترک مربوطه در بالا بازتاب می شوند. اکنون باید بتوانید این نت ها را به هنگام پخش بشنوید. این فرآیند را می توانید هر چند بار که دوست دارید با سازهای مختلف تکرار کنید. فقط مطمئن شوید که هر ساز روی یک ترک خاص تنظیم شده است. با تکرار این فرآیند ترک ها را لایه بندی می‌کنید و صداها و سازهای همپوشان ایجاد کنید.

تکرار یک الگو

فقط برای توضیح چاره‌ی این مشکل، به طور هدفمند توالی آکورد 4 میزانی را در Clip MIDI 16 میزانی گذاشتم. به سادگی روی لبه Clip MIDI در arrangement view کلیک کنید و آن را بکشید. تا جایی که Clip MIDI فقط نت های ورودی را داشته باشد. سپس برای تکرار این الگو، کلیک راست کنید و Duplicate را بزنید. یا Clip را هایلایت کنید و Ctrl + D را فشار دهید. این Clip MIDI را پیوسته در ترک تکرار می کند و چیزی شبیه به این خواهد شد.

  1. آموزش Ableton Live: افکت ها

ساخت ترک: افکت های Ableton Live

افزودن یک افکت می تواند ساز یا صدا را بهتر کند. به عنوان مثال، Reverb ساده می تواند چیزی خسته کننده و معمولی را به صدایی جالب و شاداب تبدیل کند. فرآیند افزودن افکت ها در Ableton بسیار آسان است. Ableton با طیف گسترده‌ای از افکت‌ها مانند EQ، Reverb، Delay، Flangers، Vocoder، پدال و موارد بسیار دیگری ارائه می‌شود. VST های زیادی وجود دارند که می توانید آن ها در اینترنت پیدا کنید.

انتخاب افکت ها

در این قسمت از آموزش Ableton Live به افکت ها میپردازیم. برای انتخاب یک افکت، به مرورگر (سمت چپ) و به دسته  Audio Effects بروید. این جا افکت های زیادی را خواهید دید که هر کدام دارای تنظیمات پیش فرض مختلف هستند. یک افکت یا پیش فرض که صدای آن را دوست دارید انتخاب کنید. سپس آن را به ترک انتخابی بکشید. اکنون یک ویرایشگر افکت در قسمت جزئیات پایین پدیدار می شود. می توانید افکت انتخابی را به دلخواه ویرایش و دستکاری کنید. برای این راهنما، من reverb با تنظیم پیش فرض Cathedral را انتخاب می کنم.

ویرایش یک افکت در Ableton Live

ویرایش یک افکت در Ableton Live

همان طور که می بینید، پنجره ویرایشگر Reverb در قسمت جزئیات پایین پدیدار شده است. رابط ویرایشگر به افکت افزوده شده بستگی دارد. ویرایشگر دکمه، گردانه و کنترل‌های modulation مختلفی برای دستکاری افکت به شکل دلخواه خواهد داشت. به عنوان مثال، در ویرایشگر Reverb، دکمه هایی مانند:

Decay Time: Reverb Tail چقدر طول بکشد.

Density: میزان فشردگی reverb را تنظیم می کند.

افکت‌های زیادی برای انتخاب وجود دارد که هر کدام دارای preset های چشمگیر و کنترل‌های قابل ویرایش هستند. با افکت های مختلف بازی کنید. آن ها را روی سازها و صداها بگذارید وبا آزمایش کردن ببینید چه چیزی به دست آورید.

جمع بندی آموزش 11 Ableton Live

اکنون می‌دانید که چیدمان اصلی Ableton و کنترل‌های مهم آن چه چیزهایی هستند و چگونه باید از آن ها استفاده کنید. همچنین اکنون درک درستی از چگونگی انتخاب یک ساز و افزودن افکت به آن دارید.

همانطور که احتمالاً حدس زده اید، این ها پایه های  Ableton Live 11 هستند. چیزهای بیشتری برای یادگیری در این برنامه وجود دارند که نمی توانم آن را در یک راهنما قرار دهم. یکی از بزرگ‌ترین توصیه‌هایی که به آهنگسازان تازه‌کار می‌کنم این است که آهسته گام بردارند. بیش از اندازه توانایی های خودتان پیش نروید. وقتی حتی نمی دانید چگونه باید از piano roll استفاده کنید، نیازی به طراحی صداها  یا Clip های پیچیده اتوماسیون ندارید.

بنابراین ابتدا مطمئن شوید که درک خوبی از این پایه ها دارید. سپس می توانید مراحل بعدی Ableton را کشف کنید و ساختن شاهکارهای خود را آغاز کنید.

موفق باشید!

1 دیدگاه دربارهٔ «Ableton Live 11 چیست؟ آموزش 11 ایبلتون برای مبتدیان»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *