یکی از اولین سوالاتی که برای هر عکاس تازهکاری مطرح میشود این است که “بهترین دوربینی که میتوانم برای عکاسی بخرم چیست؟” برای پاسخ به این سوال به یک راهنمای خرید دوربین عکاسی نیاز دارید. در این مقاله قرار نیست راجع به اینکه کدام برند از دیگری بهتر است صحبت کنیم بلکه قصد داریم معیارهای انتخاب دوربین مناسب را با هم مرور کنیم.
اگرچه با اکثر تلفنهای هوشمند امروزی قادر به ثبت عکسهای بسیار خوبی هستیم، اما وقتی بحث کمی حرفهایتر میشود دیگر نمیتوان دوربین تلفن همراه را با دوربینهای DSLR یا بدون آینه (Mirrorless camera) مقایسه کرد. در ادامه نکاتی که در خرید دوربین عکاسی حتما باید در نظر داشته باشید را بررسی خواهیم کرد. بهترین دوربین های عکاسی در 2021: برترینها برای هر سبک عکاسی و بودجه
سه مشکلی که با خرید دوربینهای گران قیمت خواهید داشت:
لنز و سایر هزینهها
در طول این سالها من به مبتدیان زیادی برخوردهام که یک سوال مشترک داشتند: بهتر است یک دوربین DSLR بخرم یا به دوربین گوشی اکتفا کنم؟
در جواب این سوال همیشه پرسیدهام که چقدر در مورد عکاسی جدی هستید؟ آنقدری هست که آمادگی خریدن لنز و لوازم جانبی اضافی را داشته باشید؟ به خصوص که هزینهی خرید این تجهیزات ممکن است از هزینهی خرید بدنهی دوربین برایتان بیشتر تمام شود.
قسمت قابل توجهی از هزینهی خرید دوربین عکاسی را لنزها، سه پایه، کیف دوربین، مانیتور IPS، نرم افزار ادیت و غیره تشکیل میدهد. اگر پاسخ این سوال منفی است خب طبیعتا دوربین باکیفیت یک گوشی بهترین گزینهی شماست؛ اما اگر پاسخ مثبت است، سوال دیگری مطرح میشود که نیاز است به آن پاسخ دهید.
به اشتراک گذاری عکسها
سوال دومی که میپرسم این است: آیا میپذیرید که نمیتوانید عکسهای گرفته شده را بلافاصله در صفحه فیسبوک یا اینستاگرام خود آپلود کنید؟ اگر پاسخ منفی است پس احتمالا با دوربین گوشی خوشحالتر خواهید بود.
دوربینهای پیشرفتهی DSLR و بدون آینه قابلیتهایی چون امکان وصل شدن به WiFi را دارند و این ویژگی پروسهی انتشار و آپلود عکس را تسریع میکند. اما اگر حتی علاقه ای به بارگذاری عکسها در کامپیوتر و ادیت آنها به روش سنتی ندارید، خرید دوربین عکاسی چندان منطقی نیست. تقریبا هیچ کدام از عکسهای بینظیری که از عکاسان حرفهای در شبکههای اجتماعی مشاهده میکنید مستقیما از دوربین آپلود نمیشوند؛ بلکه ساعتها برای ادیت آنها بوسیلهی کامپیوتر وقت گذاشته میشود.
اگر فکر میکنید که با این موضوع هم مشکلی ندارید پس میتوانیم سراغ سوال بعد برویم.
یادگیری
برای عکاس شدن نیاز به یادگیری اصولی مباحث فنی و هنری عکاسی دارید. سوال سوم این است که آیا میتوانید ماهها یا حتی سالهایی را به یادگیری این هنر اختصاص دهید؟
فراموش نکنید که جنبهی تکنیکال و هنری عکاسی به مراتب مهمتر از ابزار و مدل دوربینی است که استفاده میشود.
طبیعتا مدل دوربین نیز نقش مهمی در ثبت تصاویر باکیفیت دارد اما خرید یک DSLR گران قیمت یا بدون آینه، به تنهایی کیفیت و زیبایی عکس را تضمین نمیکند. در حقیقت اگر به چم و خم تنظیمات دوربین آشنا نباشید، استفاده از دوربین تلفن هوشمند کارایی بیشتری برایتان خواهد داشت.
بودجه
اگر به هر سه سوال بالا پاسخ مثبت دادهاید، قدم بعدی شما در نظر گرفتن بودجهای برای خرید دوربین است. چه بخواهید یک DSLR بخرید چه یک دوربین بدون آینه، حداقل هزینهای که میتوانید بکنید 500 دلار است.
اگر یک بدنه دوربین consumer crop و یک کیت لنز 500 دلاری بخرید، با فرض اینکه عکاسی را جدی بگیرید، میتوانید بین 1 تا 2 سال آن را داشته باشید و بعد دوربین بهتری تهیه کنید. یک دوربین semi-pro/enthusiast که فقط بدنهی آن حدودا 750 دلار است را میتوانید 3 سال با رضایت استفاده کنید.
صرف نظر از بودجه، دوربینی که در ابتدا میخرید در یک بازهی 5 ساله، یک یا دو نسل از دوربینهای جدیدی که وارد بازار میشوند عقب خواهد افتاد. تا ده سال پیش، عکاسی با ایزوی بیش از 1600 شوخی به نظر میرسید اما امروزه این مقدار در دوربینها تا 6400 نیز پیش رفته است! لنزها هم از این قاعده مستثنی نیستند. به عنوان مثال Nikon 20mm f/1.8 G تا مدتهای زیادی به عنوان یکی از با کیفیتترین لنزهای واید شناخته میشد، تا جایی که همتای بدون آینهی آن وارد بازار شد و کیفیت بسیار بالای آن توجه همه را به خود جلب کرد.
این موضوع به این معنی نیست که شما باید با “جدیدترین و بهترین” مدل دوربین شروع کنید، زیرا با هر DSLR جدید یا قدیمی میتوانید عکسهای بسیار خوبی بگیرید. اما اگر ترجیح می دهید با موج رشد تکنولوژی پیش بروید، لازم است بیش از آنچه در ابتدا فکر میکردید هزینه کنید.
دوربین نو بخرم یا دست دوم؟
شروع با یک بدنهی قدیمی و کارکرده با قبلیتهای بیشتر معمولا بهتر از یک دوربین جدید و مبتدی است. با پیشرفت از سطح مبتدی به آماتور، چیزهای بسیاری خواهید آموخت که خب اگر دوربینتان قابلیتهای پیشرفتهتری هم داشته باشد، برایتان بهتر خواهد بود. همچنین با توجه به تجربیاتی که کسب میکنید میتوانید در آینده تصمیم بهتری برای خرید دوربین عکاسی مورد نظرتان بگیرید، بنابراین بهتر است با خریدن یک دوربین دست دوم در ابتدای کار، کمی پول هم پس انداز کنید.
بگذارید این واقعیت را در نظر بگیریم که هر کسی که بخواهد عکاسی را شروع کند، احتمالا میخواهد یک دوربین Nikon ، Canon یا Sony بخرد. مانند سایر اقلام الکترونیکی، خریدن بهترین دوربین و تجهیزات ممکن است منطقی به نظر برسد، اما چند نفر از ما به عنوان اولین اتومبیل خود فراری میخریم؟
چه زمانی مدل دوربین اهمیتی ندارد؟
عکس زیر با دوربین Nikon D5100 – یک دوربین entry-level در سال 2013 – و لنز 55-18 میلی متری گرفته شده است. با این حال این تصویر در ابعاد “18×12” و با کیفیت تصویر بالا در تقویم WWF چاپ شده است. موقع گرفتن این عکس، شرایط آب و هوایی و نور محیطی ایده آل بود.
در چنین شرایطی، وقتی سوژه ثابت و نور خوب است، مدل دوربین اهمیت زیادی ندارد. عکس بالا اگر با دوربین گوشی هم گرفته شود در کل تفاوت چندانی با این عکس نخواهد داشت، تنها تفاوت زمانی به نظر میآید که در این ابعاد بخواهد چاپ شود و بیکیفیتتر جلوه کند.
چه زمانی مدل دوربین اهمیت پیدا میکند؟
-
نور محیط کم باشد
به عکس زیر نگاه کنید:
نور محیط برای گرفتن این عکس بسیار کم بود. کیفیت عکس مدیون ایزوی بالای دوربین Nikon D750 و اتوفوکوس خودکار لنز Nikon 200-500mm f / 5.6 است.
اگر همین عکس را با نیکون D5100 میگرفتم، نتیجه تصویری نویزدار و بیکیفیت میشد. از طرف دیگر با لنزی مانند Nikon 400mm f / 2.8 میتوان عکس باکیفیت تری گرفت. دلیلی وجود دارد که برای عکاسی از بازیهای المپیک معمولا از چنین لنزهایی استفاده میشود. نکتهای که هست قیمت بالای این لنزها نسبت به سایر لنزهای موجود در بازار است.
-
اتوفوکوس یا فوکوس خودکار (Autofocus)
یکی از عوامل بسیار مهم در فروش هر دوربین یا لنز، عملکرد AF (مخفف Autofocus) است. اتوفوکوس از دو جهت اهمیت دارد: دقت اتوفوکوس و سرعت اتوفوکوس. شرایطی مانند عکاسی از پرندگان در حال پرواز، کاملا به فوکوس خودکار بستگی دارد. اکثر دوربینهای مبتدی، اتوفوکوس سریع ندارند و به همین دلیل از توانایی کمی در ردیابی سوژه برخوردارند.
سرعت اتوفوکوس در همه ژانرهای عکاسی مطرح نمی شود اما موقع عکاسی حیات وحش یا ورزشی متوجه اهمیت سرعت آن خواهید شد.
-
مگاپیکسل
مگاپیکسل تاثیر کمی روی کیفیت عکس دارد حتی اگر بخواهید آن را در ابعاد 30×20 چاپ کنید! درست است که وجود پیکسلهای بیشتر دستمان را برای کراپ کردن عکس بازتر میگذارد. اما کراپ زیاد، حتی با رزولوشن بسیار بالا هم توصیه نمیشود. بنابراین نیازی نیست که موقع خرید دوربین عکاسی خیلی به مگاپیکسل و رزولوشن دوربین اهمیت دهید.
-
دوربین فلگشیپ (Flagship)
باید بگویم بارها حتی برای خود من اتفاق افتاده که دست خالی از عکاسی برگشتهام فقط بخاطر اینکه مدل دوربینم پایین بوده است. مدل دوربین مخصوصا موقع عکاسی از سوژههای متحرک، آسمان شب و کهکشان، و ژانرهای تخصصی مثل عکاسی زیر آب بسیار اهمیت پیدا میکند. طبیعتا اگر میشد با دوربینهای مبتدی و entry-level در هر ژانری عکاسی کرد، هیچکس برای خرید دوربین عکاسی و تجهیزات حرفهای هزینه نمیکرد.
از طرف دیگر نصب لنزهای حرفهای روی یک دوربین فلگشیپ، کیفیت بالای تصاویر را تضمین نمیکند. یادگیری نحوه استفاده از دوربین و حتی فهمیدن اینکه برای شروع به چه دوربینی نیاز دارید، سالها تجربه میطلبد. اگر متوجه اهمیت این موضوع نشوید احتمالا به آن دسته از عکاسانی که بدون هیچ پیشرفتی در عکاسی فقط مدل دوربین عوض میکنند خواهید پیوست.
تفاوت برندهای مختلف دوربین عکاسی
اگر یکی از تولید کنندههای دوربین عکاسی محصولاتی با تفاوت و کیفیت بسیار نسبت به سایر برندها ارائه میداد، این صنعت را منحصرا از آن خود کرده بود! برندهایی مثل Nikon ،Canon ، Sony و Fuji در بین عکاسان بسیار محبوب اند و این موضوع گواهی این است که هیچ کدام به یک ابر برند تبدیل نشدهاند. با این حال طی دهههای اخیر، رقابت تنگاتنگی بین دو برند Nikon و Canon برقرار است و این در حالیست که حین این کشمکشها کمپانی Sony توانسته در تولید دوربینهای بدون آینه جایگاهی را به خود اختصاص دهد.
انتخاب من همیشه نیکون است نه به این خاطر که فکر میکنم بهترین است بلکه چون تاحالا هزاران دلار در آن سرمایه گذاری کردهام، در طول سالها به آن عادت کرده و از نتیجه نیز بسیار خوشحالم. به عقیدهی من هرکسی که کورکورانه و به صرف اسم و مدل، تبلیغ دوربین خاصی را میکند نه تنها وارد دنیای عکاسی نشده که مانع ورود سایرین هم میشود.
حالا اگر شما هم جزو افرادی هستید که میخواهید اولین دوربینتان را بخرید، در ادامه، یک راهنمای خرید دوربین عکاسی از برندهای مختلف داریم، متشکل از نکاتی که خوب است در نظر بگیرید:
-
همه چیز به لنز بستگی دارد
لنزها چشم دوربین هستند. لنز است که به شما اجازهی دیدن سوژه و ثبت آن را میدهد و نیز کیفیت عکس هم به آن وابسته است. عکاسان معمولا بدنهی دوربین را متناسب با لنزهایی که دارند عوض میکنند و نه برعکس. این به آن دلیل است که هرچه در عکاسی جلوتر میروید و پیشرفت میکنید، تغییر برند دوربین دشوارتر میشود. به عنوان مثال ژانر تخصصی من در عکاسی، منظره و حیات وحش است. تا همین لحظه مطمئنا دوربینهای بدون آینه سونی، اتوفوکوس به مراتب کاربردیتری نسبت به دوربینهای بدون آینه نیکون دارند. عملکرد اتوفوکوس یکی از مهمترین ویژگیهایی است که در عکاسی حیات وحش مطرح میشود. به شخصه ترجیح میدهم منتظر بمانم تا نیکون نیز در این زمینه به پای سونی برسد تا اینکه بروم و سونی بخرم.
-
سیستم دوربین
معمولا بنا به دو دلیل عکاسان برند دوربین خود را عوض نمیکنند. اولی داشتن تعداد زیادی لنز است که خب خریدن آنهمه لنز از یک برند دیگر، صرفهی اقتصادی ندارد. دومی آشنایی با چم و خم دوربین عکاسی است؛ اگر برند عوض شود تمام تنظیمات منو و دکمهها تغییر میکند و یادگیری دوبارهی آنها نیازمند وقت زیاد است.
با خرید هر یک از برندهای Nikon، Canon، Sony، Pentax یا Panasonic انتخاب بدی نکردهاید. برتری هر کدام از این برندها همیشگی نیست چرا که دائما در حال رقابتاند. بنابراین لازم نیست با پیشی گرفتن برندی از سایرین، دوربین خود را عوض کنید. به عنوان مثال سونی سالهاست که در ساخت دوربینهای بدون آینه از نیکون و کانن پیشی گرفته است اما اکنون این دو برند در حال رقابت برای دستیابی به جایگاه سونی هستند. احتمالا تا چند سال آینده تفاوتهای ناچیزی بین این برندها وجود خواهد داشت.
-
آینده عکاسی
بدون شک دوربینهای برتر در آینده، دوربینهای بدون آینه خواهند بود. در حال حاضر تمام تولیدکنندگان تمرکز خود را روی این دوربینها گذاشته اند. کاهش قیمت DSLRها نیز گواهی برتری یافتن تدریجی دوربینهای بدون آینه است. اگر اصرار به خریدن یک DSLR دارید، در مورد خط تولید دوربینهای بدون آینهی آن برند تحقیق کنید تا کمی آیندهنگری هم کرده باشید.
چه زمانی لازم است مدل دوربینم را ارتقا دهم؟
تولیدکنندگان تقریبا هر ماه دوربین و تجهیزات جدیدی وارد بازار میکنند اما این به آن معنی نیست که هر ماه آخرین نسخه را بخرید. من سالها با نیکون D7000 عکاسی میکردم و از نتیجه هم راضی بودم. تنها زمانی که شروع به عکاسی از آسمان شب کردم با دوربینم به مشکل خوردم و پس از آن یک Nikon D750 خریدم آن هم بخاطر بزرگتر بودن سنسور و عملکرد بهتر در نور کم.
به عنوان یک عکاس به وقتش متوجه خواهید شد که دوربینتان دیگر قابلیتهای لازم را ندارد. پس تا احساس نیاز به ارتقای مدل دوربین نکردهاید نیازی به خرید دوربین عکاسی جدید نیست.
جمعبندی
احتمالا خواندن این مقاله را با امید دیدن لیستی از دوربینهای DSLR بر اساس رتبههایشان، شروع کردهاید. (که البته اگر تا این حد در این زمینه کنجکاو هستید میتوانید این مقاله را بخوانید.)
درعوض امیدوارم که درک بهتری از خرید اولین دوربین و مواردی که باید به آن توجه کنید پیدا کرده باشید بلکه خودتان بتوانید مدلی را انتخاب کنید. این نکته را در نظر بگیرید که همیشه بهتر است قبل از خرید تجهیزات بدانید که به چه چیزهایی نیازدارید، تا اینکه صرف برند و رتبه دوربینی بخرید.