هنرآکادمی

نکات مهم تدوین فیلم برای مبتدیان

نکات مهم تدوین فیلم برای مبتدیان

تدوین فیلم (Film editing) از مراحل پایانی ساخت یک فیلم است. پس از اتمام فیلمبرداری و کارهای مربوط به تولید فیلم یا ویدیو، نوبت به مرحله ی پس تولید (Post-processing) یا تدوین می رسد. مانند مراحل قبل، این مرحله نیز هم به تکنیک و هم به خلاقیت نیاز دارد. در این مقاله نکات مهم و تکنیک هایی که کار تدوین را به مراتب برایتان راحت تر می کند، با هم مرور می کنیم.

  1. نرم افزار تدوین (editing software) مناسب انتخاب کنید.

قدم اولی که لازم است برای بهبود کار تدوین انجام دهید، انتخاب یک نرم افزار مناسب است. نرم افزارهای متنوعی وجود دارند که هر آن چه برای تدوین نیاز دارید را فراهم می کنند؛ با این حال بسته به ویژگی ها و راحتی استفاده از هر کدام، ممکن است یکی را به بقیه ترجیح دهید. سعی کنید به جای اولویت قرار دادن به روزترین نرم افزارهای ادیت فیلم، برنامه ای را انتخاب کنید که با استایل تدوین شما همخوانی بیشتری دارد.

از محبوب ترین نرم افزارهای ادیت فیلم می توان After Effects، Premiere Pro، Avid Media Composer، Final Cut Pro و DaVinci Resolve را نام برد. برنامه های دیگری نیز وجود دارند که با وجود محبوبیت کمتر امکانات خوبی ارائه می دهند. از جمله ی آن ها می توان به Lightworks، Autodesk Smoke و Sony Vegas اشاره کرد.

نکات مهم تدوین فیلم (Film editing)

  1. از یک کامپیوتر با سیستم پردازش سریع استفاده کنید.

در این قسمت قرار نیست از برند و مدل خاصی از کامپیوتر صحبت کنیم. شما می توانید هر کامپیوتری که می خواهید را داشته باشید؛ فقط اطمینان حاصل کنید که کامپیوترتان فضای کافی برای ذخیره ی فایل های پرحجم را دارد و طی تدوین برایتان مشکل ساز نخواهد شد.

داشتن یک هارد SSD قطعا در این زمینه به شما کمک خواهد کرد. راه دیگری که پروسه ی تدوین را – مخصوصا اگر به طور حرفه ای کار می کنید – سرعت می بخشد، ارتقاء حافظه ی کامپیوتر به حداقل 8 گیگابایت است.

طبیعتا ارتقاء سیستم یک PC به مراتب راحت تر از یک MacBook است اما از هر دو می توانید برای کار تدوین استفاده کنید. هم چنین برنامه هایی برای هر دو سیستم عامل اندروید و ios وجود دارد که به شما امکان تدوین با استفاده از گوشی و تبلت را می دهد؛ اگرچه این کار شما را نسبت به استفاده از کامپیوتر دچار محدودیت هایی می کند اما می توان این را هم به عنوان یک گزینه در نظر گرفت.

مونتاژ (Montage)

  1. ویدیوهای آموزشی ببینید.

برای این کار گزینه های بسیاری دارید؛ Youtube، بلاگ ها و سایت های آموزشی زیادی برای ساخت محتوای ویدیویی وجود دارند که بیشتر آن ها نیز رایگان است. وبسایت هایی مثل Video Capilot، Skillshare و Red Giant Tutorials مطالب آموزشی تخصصی بسیار متنوعی دارند که در پیشرفت ادیتینگ به شما کمک می کند. اگر به دنبال آموزش task های خاصی می گردید، حتما باید به نسخه ی نرم افزاری که استفاده می کنید توجه داشته باشید چرا که معمولا تنظیمات منو و کارکرد هر نسخه با نسخه های دیگر متفاوت است.

  1. فایل های پروژه را دریافت کنید.

بسیاری از ادیتورها هنگام آموزش ترجیح می دهند همان پروژه ای که در ویدیوی آموزشی استفاده می شود را استفاده کنند. این کار به یادگیری بهتر شما کمک می کند زیرا نتیجه دقیقا با نمونه ی نمایشی (demo) یکسان خواهد بود؛ زمانی که یک تکنیک را حرفه ای یاد بگیرید می توانید آن را به راحتی و با تسلط کافی در فایل های ویدیویی خود پیاده کنید. اکثر وبسایت های آموزشی نیز به همین دلیل به شما امکان دانلود پروژه ها را می دهند.

  1. از قانون 321 پیروی کنید.

هر ادیتوری باید 3 کپی از هرچیزی که می سازد را در حداقل 2 جای مختلف که یکی از آن ها در جای دیگری از کامپیوتر قرار دارد، ذخیره کند.

  1. با هدف تعریف یک داستان ادیت کنید.

یکی از مهم ترین اهدافی که در تدوین باید همواره به یاد داشته باشید، تعریف یک داستان سیال و منسجم است. سعی کنید خلاق باشید و از افکت ها و تکنیک های ابتدایی مثل حذف فوتیج های اضافی (footage) و منظم کردن شات ها فراتر روید. با ترکیب خلاقیت و تکنیک های متنوع، داستان را طوری پیش ببرید که هیجانات مورد نظر را در بیننده ایجاد کند و پیام را به خوبی برساند.

جامپ کات (Jump Cuts)

  1. روند کار را حفظ کنید.

نکته ای که حتی هنگام استفاده از یک کامپیوتر سریع یا نرم افزار خوب همچنان باید در نظر داشته باشید، منظم و با برنامه عمل کردن است. یک راه این است که پروژه ها و فایل های خود را در پوشه ای مرتب کنید تا به راحتی بتوانید بارها و بارها از آن استفاده کنید. برای پروژه ها، فوتیج ها، فایل های صوتی، تصاویر و گرافیک ها، home های اختصاصی بسازید و برای دسترسی آسان تر، آن ها را نیز به دسته های کوچکتری تقسیم کنید.

یک راه دیگر برای سرعت بخشیدن به کارتان، استفاده از یک هارد اکسترنال برای ذخیره ی فوتیج ها و خالی کردن حافظه ی کامپیوتر است. از بین هاردهای موجود در بازار، آن هایی که از طریق USB 3.0 یا Thunderbolt به کامپیوتر وصل می شوند، گزینه های بهتری اند چون سرعت انتقال داده در آن ها بالاست. همچنین اگر یک موس مخصوص بازی (gaming mouse) بخرید می توانید کلیدهای مختلف آن را به کارهای مختلفی اختصاص داده و سریع تر عمل کنید.

  1. از کلیدهای میانبر کیبورد استفاده کنید.

اکثر برنامه های ادیتینگ به شما امکان استفاده از کلیدهای میانبر کیبورد را برای انجام کارهای مختلف می دهند. با توجه به برنامه ای که برای ادیت استفاده می کنید، کلیدهای خاصی از کیبورد را به این کار اختصاص دهید.

گزینه ی بهتر، داشتن یک کیبورد ادیتینگ (editing keyboard) است. این کیبوردها معمولا با تمام برنامه های تدوین همخوانی دارند پس لازم نیست نگران عدم تطابق آن ها باشید.

  1. اصطلاحات مهم تدوین فیلم را یاد بگیرید.

به عنوان یک تدوینگر باید اصطلاحات مربوط به کار خود را بلد باشید. این مقاله ی آکادمی هنر چند نمونه از مهم ترین آن ها را به شما معرفی می کند:

  • جامپ کات (Jump Cuts): کات کردن قسمت هایی از فیلم که حوصله سر بر یا قابل پیش بینی است را جامپ کات می گویند.
  • جی کات (J Cut): زمانی به‌کار می‌ رود که تدوینگر بخواهد صدای تصویر دوم، قبل از اتمام تصویر اول شنیده شود.
  • ال کات (L Cut): هنگامی استفاده می ‌شود که تدوینگر بخواهد صدای تصویر اول تا تصویر دوم ادامه پیدا کند.
  • مونتاژ (Montage): سکانسی از تصاویر است که گذر زمان را نشان می دهد و معمولا برای بیان تغییرات در شخصیت ها و رویدادها استفاده می شود.
  • Cutting on action: با این روش تدوینگر به جای اتمام حرکت، در لحظه‌ای که سوژه همچنان در حال حرکت است کات می ‌کن؛ این تکنیک صحنه را سیال تر و جذاب تر می کند.
  • مچ کات (Match Cut/Match Action): کات کردن همزمان دو شات یا دو صحنه ی شبیه به هم را مچ کات می گویند.
  • Cutaways: تصاویری که ذهن بیننده را از موضوع یا شخصیت اصلی دور می ‌کند. این تصاویر به صحنه اصلی مفهوم جدیدی اضافه می ‌کند، باعث ایجاد تنش بیشتر می ‌شود یا از وقوع اتفاقی خبر می ‌دهد.

اصطلاحات تدوین به همین ها خلاصه نمی شود و نیاز است وقت بگذارید و اصطلاحات مربوط به کار خود را یاد بگیرید.

Cutaways

  1.  اصلاح رنگ (Color Correction)

رنگ ها در فیلم نقش مهمی را ایفا می کنند. به کمک آن ها می توانید پیام خاصی را برسانید یا حس خاصی را در بیننده ایجاد کنید. خوشبختانه برنامه های ادیتینگ گزینه های اصلاح رنگ بسیاری در اختیار شما قرار می دهند.

در رابطه با رنگ، ادیتورها دو کار را باید انجام دهند: یکی اصلاح رنگ و اطمینان حاصل کردن از یکی بودن رنگ ها در هر صحنه و دیگری درجه بندی رنگ (Color grading) برای اختصاص دادن ظاهری خاص به فیلم است. اگر می خواهید صحنه ها تا جای ممکن واقعی جلوه کنند یا بین بعضی صحنه ها با بعضی دیگر تفاوت هایی بگذارید، اجرای هر دوی این ها لازم است.

اصلاح رنگ (Color Correction)

  1. انتخاب موزیک

اهمیت موزیک اگر بیشتر از فیلم نباشد، کمتر هم نیست. اگر در حال ساخت فیلمی درام هستید، خوب است از یک موزیک دراماتیک برای صحنه ای کلیدی در فیلم استفاده کنید. در مورد سبک های دیگر نیز این موضوع صدق می کند و اگر موزیک مناسب را پیدا کنید بسیار مؤثر عمل کرده اید. ممکن است انجام این کار به تنهایی کمی سخت باشد؛ کمک گرفتن از کسی که به موسیقی اشراف خوبی دارد بسیار به کارتان می آید.

البته نکته ی دیگری که اینجا مطرح می شود بودجه ی فیلم است. ترجیحا موزیکی را انتخاب کنید که به صورت رایگان و بدون پرداخت حق امتیاز (royalty) می توانید استفاده کنید.

  1. از تکست و گرافیک استفاده کنید.

بسته به سبک فیلم علاوه بر نام فیلم و تیتراژ، ممکن است به نوشته های بیشتری نیاز داشته باشید. برای این کار معمولا از فونت سفید و ساده ای که توجه زیادی جلب نکند استفاده می شود.

اگر به هر دلیلی مایل به استفاده از گرافیک توجه جلب کن هستید، می توانید از برنامه ی ادیتینگ استفاده کنید. Adobe After Effects برای ایجاد گرافیک متحرک بسیار محبوب است.

  1. برای کار خود نسخه ی وب تهیه کنید.

بیشتر تدوینگرها مایل اند که فیلم یا ویدیوی نهایی را در بالاترین رزولوشن ممکن ارائه دهند. اگر قرار باشد فیلم در سینما یا اسکرین های ultra HD به نمایش دربیاید این تنها راه است؛ اما امروزه که ویدیوها بیشتر در فضای مجازی و به صورت آنلاین آپلود می شوند لازم است از ورژن های کوچکتر و high quality استفاده کنید.

به این منظور به کیفیت بالا و حجم کم برای آپلود نیاز دارید. از بابت تنظیمات export نگران نباشید چرا که سایت هایی مثل Youtube، Facebook و Vimeo تنظیماتی دارند که به شما در تغییر سایز فایل شما به سایز مناسب کمک می کنند:

 

تنظیمات Export Youtube Vimeo Facebook
حداکثر رزولوشن

(Maximum Resolution)

2160p (4K) 1080p (HD) 720p
کدک پیشنهادی

(Recommended Codec)

H.264 H.264 H.264
کدک صدا

(Audio Codec)

AAC-LC (up to 96kHz) AAC-LC (up to 48kHz) N/A
بیت ریت

(Bit Rate)

HD 8mbps at 24fps,
4K 45mbps at 23fps
20mbps N/A
فریم ریت های قابل قبول

(Supported Frame Rates)

24, 25, 30, 48, 50, 60 24, 25, 30 < 30fps

 

1 دیدگاه دربارهٔ «نکات مهم تدوین فیلم برای مبتدیان»

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.