1. هر روز بنویسید.
نوشتن روزانه و مداوم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. داستان خود را با نوشتن روزی چند کلمه هم که شده جلو ببرید و می بینید که پس از مدتی از نتیجه ی کار شگفت زده خواهید شد.
2. مانند یک نویسنده بخوانید.
استیون کینگ (Stephen King) در کتاب راز نوشتن (On Writing) می گوید که اگر برای خواندن وقت نگذارید، برای نوشتن وقت و ابزاری نخواهید داشت. هر کجا می روید کتابی همراه خود داشته باشید. در خواندن عجله نکنید؛ مزه مزه کردن مطالب تاثیر بهتری در فهم آن خواهد داشت.
سعی کنید با نگاه یک نویسنده کتاب بخوانید. از کتاب هایی شبیه به کتاب مورد نظر خودتان کمک بگیرید و نقاط قوت و ضعف آن ها را پیدا کنید. در این قسمت مهم ترین نکته این است که ببینید چه عواملی باعث ایجاد نقاط قوت و ضعف در آن داستان ها شده است.
3. مانند یک نویسنده، تلویزیون ببینید.
برخی از بهترین نوشته ها و داستان ها در تلویزیون نمایش داده می شوند. در این مورد نیز مثل یک نویسنده، تلویزیون تماشا کنید. اگر برنامه ای نظرتان را جلب کرد فکر کنید که چه چیزی از داستان چنین کششی در شما ایجاد کرده و برعکس اگر میلی برای دیدن برنامه ای ندارید، علتش چیست؟
4. مانند یک نویسنده فیلم ببینید.
یکی از ابزارهایی که برای نویسندگی کمکتان می کند، دیدن فیلم و به خصوص فیلم های قدیمی است. برای نویسنده شدن لازم است تا جایی که می شود داستان بخوانید و بشنوید و خب فیلم وسیله ی بسیار خوبی برای تحقق این هدف است! توجه داشته باشید که چرا جذب قسمت هایی از فیلم شدید و از قسمت هایی خوشتان نیامد.
5. فضایی را برای نوشتن انتخاب کنید.
برای نوشتن به فضایی نیاز دارید که به محض ورود به آن ذهنتان بداند الان وقت نوشتن است. این فضا هر کجا می تواند باشد؛ اتاق، آشپزخانه، کتابخانه یا هر کجا که می توانید به راحتی تمرکز کنید.
6. جمع خود را پیدا کنید.
نویسندگانی را جستجو کنید و به جمع آن ها بپیوندید. آن ها را می توانید آنلاین، در کنفرانس ها، کلاس یا در یک گروه نویسندگی ببینید. بودن در میان آن ها کم کم این باور را در شما بوجود می آورد که شما نیز یک نویسنده هستید.
7. یک نفر را برای خواندن نوشته هایتان انتخاب کنید.
چرا یک نفر؟ چون با بالا رفتن تعداد، سلایق و نظرات زیاد می شوند و این موضوع می تواند تاثیر مستقیمی روی کار و اعتماد به نفس شما داشته باشد. یک نفر را انتخاب کنید و نظر او را بخواهید. اگر بازخورد مثبت گرفتید که چه بهتر. پس از مدتی می توانید شخص دیگری را هم برای این کار در نظر بگیرید.
8. برای دیدن دوستان و خانواده محدودیت قائل شوید.
نویسندگی کار شماست پس باید ارزش و وقت زیادی به آن اختصاص دهید. برای نوشتن برنامه ریزی کنید و طبق آن پیش بروید.
9. به نویسندگی به عنوان شغل و حرفه ی خود فکر کنید.
اینگونه فکر کردن چندین مزیت برایتان دارد: وقت کافی به آن اختصاص می دهید، برای یادگیری و پیشرفت به تلاش کردن ادامه می دهید، کاری که شروع کرده اید را به پایان می رسانید و این انتظار در شما بوجود می آید که دیگران به کارتان احترام بگذارند.
10. از کار خود مطمئن باشید.
اغلب نویسندگان، آغاز و پایان داستان خود را می دانند اما به اواسط آن که می رسند دو دل می شوند و شروع به پرسیدن نظر دیگران می کنند. پرسیدن نظر دیگران و به خصوص آن جمعی که برای خود انتخاب کرده اید بسیار مهم است اما زمان خودش را دارد. تا زمانی که احساس آمادگی برای این کار نکرده اید، انجامش ندهید چرا که شما نویسنده ی داستان خودتان هستید و در آن صورت داستان دیگر مال شما نیست.
11. سعی کنید ویراستار خود باشید.
ویرایش نیز به اندازه ی نوشتن مهم است. اگر فکر می کنید که نیازی به یادگیری آن ندارید چرا که کار ویراستارها همین است؛ در اشتباهید چون داشتن متنی تمیز است که باعث می شود ویراستاری آن را قبول کند. با یادگیری ویرایش می توانید در زمان و هزینه صرفه جویی کرده و یک متن تمیز تحویل ویراستار بدهید.
12. اگر قصد دارید کتابتان را خودتان چاپ کنید، به فکر طرح روی جلد کتاب و ویرایش باشید.
چاپ شدن کتاب توسط خودتان بیانگر حرفه ای بودن شماست؛ پس نمی توانید بدون طرحی درخور کتاب و ویرایش خوب آن را چاپ کنید و این به این معنی است که به اشخاصی حرفه ای برای انجام این کارها نیاز دارید.
13. از چاپ کتابتان ناامید نشوید و آن را برای ناشران زیادی بفرستید.
به ندرت پیش می آید کسی با نوشتن یک کتاب معروف شده و نویسندگی به شغل او تبدیل شود. کاری به هارپر لی (Harper Lee) و مارگارت میچل (Margaret Mitchell) نداریم. آن ها جزو استثناء ها هستند. ممکن است شما هم استثنا باشید اما خب به احتمال خیلی بیشتری نیستید! بنابراین باید به نوشتن ادامه داده و کتاب هایتان را برای چاپ به ناشران دهید.
14. به نوشتن یک کتاب اکتفا نکنید.
اگر اولین کتابتان به لیست پر فروش ترین کتاب ها راه پیدا نکرد دست از تلاش برندارید. 10 یا 20 کتاب خیلی خوب بنویسید و همینطور ادامه دهید. تنها نویسندگانی که کار نویسندگی را جدی می گیرند از این راه پول در می آورند. به چند سال بعد فکر کنید که 20 کتاب چاپ شده دارید؛ از هر کتاب 500 نسخه هم که به فروش برسد، درآمد خوبی خواهید داشت.
15. این کتاب ها را مطالعه کنید (برخی ترجمه نشده اند) :
“درباره ی نوشتن” از استیون کینگ (On Writing by Stephen King)
“سفر نویسنده” از کریستوفر ووگلر (The Writer’s Journey by Christopher Vogler)
“پرنده به پرنده” از آن لاموت (Bird by Bird by Anne Lamott)
Self-Editing for Fiction Writers by Renni Browne and Dave King
Zen in the Art of Writing by Ray Bradbury
The Kick-Ass Writer by Chuck Wendig
Story Genius by Lisa Cron
16. اهداف کوچک برای خود تعیین کنید.
اهداف کوچک می توانند زندگی شما را تغییر دهند چرا که با تعیین آن ها بسیاری از عادت هایتان تغییر می کند. برای شروع 10 دقیقه از روزتان را به نوشتن و 10 دقیقه را به خواندن اختصاص دهید.
17. به خود جایزه بدهید.
این کار محدودیت سنی ندارد و برای همه جواب می دهد. تقویمی برای خود بخرید. اهداف کوچکتان را روی آن بنویسید. هر موقع که آن ها را انجام دادید، ستاره ای طلایی یا هر چیز دیگری به عنوان تشویق روی آن بچسبانید. با دیدن تقویمی پر از برچسب موفقیت، به تلاش بیشتر تشویق خواهید شد.
18. به خودتان بگویید “من نویسنده ام”.
همین الان به خود بگویید من نویسنده ام و دفعه ی بعد که کسی از شما پرسید چه کاره هستید؟ بگویید نویسنده. چون اگر هر روز می نویسید، نویسنده هستید. مهم نیست که شغل دیگری دارید یا نه، اگر می خواهید نویسنده شوید باید به نویسنده بودن خود باور داشته باشید.
19. داستان خود را تمام کنید.
در طول نوشتن کتاب است که ایده های مبتکرانه و جدیدی به ذهن نویسنده خطور می کند. این ایده ها را در ذهن داشته باشید یا جایی بنویسید چون به کارتان خواهد آمد؛ از خط اصلی داستان منحرف نشوید. داستان را ادامه داده، ایده هایتان را پیاده کرده و کار خود را به پایان برسانید.
20. شغل اصلی خود را به خدمت نویسندگی درآورید.
این طرز فکر می تواند تغییر بسیار بزرگی در هر دو حرفه تان ایجاد کند. به شغل خود به عنوان وسیله ای برای نوشتن فکر کنید. روزها چندین ساعت کار می کنید که هزینه های مربوط به چاپ کتاب و ویراستار و طراح جلد و غیره تامین شود. اینگونه هم خود را برای کار کردن در طول روز تشویق کرده اید هم برای نویسندگی!
21. یک لیست ایمیل بسازید.
داشتن یک لیست ایمیل با هدف جذب مخاطب برای یک نویسنده بسیار مهم است. حتی اگر تاحالا کتابی ننوشته اید، همین الان شروع کنید. در ابتدا می توانید از رسانه های مختلف و وبلاگ شخصی تان شروع کنید. هفته ای یکبار مطلبی منتشر کنید و گزینه ای مثل Subscribe به انتهای آن اضافه کنید.
22. برنامه ای 5 ساله بریزید.
اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود را بنویسید. اهداف سه ماهه، شش ماهه، یک ساله، سه ساله و پنج ساله ی خود را نوشته و به هر کدام مانند دری رو به دیگری نگاه کنید. سعی نکنید در همان ابتدا هدفی سخت و بلند مدت در نظر بگیرید. می توانید با هدفی مثل نوشتن سه داستان کوتاه و داشتن 50 نفر در لیست ایمیل طی سه ماه، شروع کنید و آن را به 5 سال بسط دهید.
23. تقویم محتوا (editorial calendar) داشته باشید.
این تقویم به شما در تحقق اهداف 5 ساله تان کمک خواهد کرد. کافی است اهدافتان را روی تقویم نوشته و بر اساس آن پیش بروید.
24. حوصله سر بر نباشید!
بسیاری از نویسندگان را می شناسم که تا اولین کتابشان فروش می رود شروع می کنند به توضیح دادن پروسه ی نویسندگی. سعی کنید جای آن، از خودتان بنویسید. به خواننده هایتان این فرصت را بدهید که خارج از نویسندگی شما را بشناسند. راجع به ویژگی های جالب خود بنویسید. چه کاره هستید؟ تا به حال به کجاها سفر کرده و چه تجربه هایی داشته اید؟ به چه چیزهایی علاقه مندید؟ و از این قبیل چیزها.
25. تمرین کنید.
به صورت روزانه بنویسید. بدانید که هیچ کدام از این 25 توصیه با عادت های دیگری قابل جایگزین نیستند و برای نویسندگی به آن ها احتیاج خواهید داشت. تمرین کنید و داستان های خود را به پایان برسانید. نتیجه ی مطلوب نیازمند تمرین و تداوم است.